Festivalul de Film Central European Timișoara: explorare, căutare, contemplare într-un melanj cultural

publicat in Regional pe 4 Septembrie 2017, 11:15

Competitiv și tematic, Central European Film Festival Timișoara se conturează în acest an  într-un dialog la nivel interetnic și intercultural prin intermediul filmelor selecționate, dar și al întâmplărilor artistice conexe care vin în sprijinul acestora. 


Din 3 până în 9 septembrie 2017, la Timișoara, producții recente din 16 țări, premiate la nivel național și internațional, expoziții, dezbateri, concerte, ateliere de film, spații de proiecție diverse (Cinema Timiș, Piața Libertății/Adam Müller-Guttenbrunn - în caz de vreme nefavorabilă, Iulius Mall, Sinagoga din Cetate, Piața Dacia, Sala 2 a Teatrului Național, Casa Artelor, Cărturești), pregătite să împlinească pofta de cultură se reunesc sub numele de Festivalul de Film Central European Timișoara/Central European Film Festival Timișoara.

Astfel, pe parcursul întregii săptămâni, vom putea alege între:

Șuetă muzicală cu Dj K-Lu, miercuri, 6 septembrie, ora 23:00, în spațiul La Căpițe. Aceasta va fi precedată de o selecție de filme cu substanță ale studenților de la UNATC, de la ora 20:30.

Ziua de joi are în agendă, pe lângă proiecții, o întâlnire de prezentare a programului Europa Creativă, o linie de finanțare a Uniunii Europene dedicată sprijinirii domeniilor creative, culturii și audiovizualului cu Valentina Miu, la ora 15:00, la Casa Artelor. Aceasta este urmată de o lansare de carte de la Sala 2 a Teatrului Național, parte din Retrospectiva Radu Gabrea. Este vorba despre Biografia unei opere-Radu Gabrea de Călin Stănculescu.

Vineri, 8 septembrie, Casa Artelor așteptă pasionații de realizare de film, la ora 11:30, la o discuție cu scriitorul și jurnalistul Răsvan Popescu și regizorul Alexandru Maftei, o călătorie în lumea scrierii scenariului de film. Ora 18:00 aduce la librăria Cărturești Mercy lansarea de carte semnată Răsvan Popescu – Peștele cu aripi, o colecţie de proze scurte, în care societatea autohtonă şi contemporană este scrutată din cele mai neutre unghiuri cu putinţă.

Sâmbătă, 9 septembrie, tot la Casa Artelor, ora 18:00, ne întâlnim cu Marian Sorin Rădulescu și al său volum  care transmite multă bucurie, Între viață și filme-Pseudokinematikos 3, însoțit de proiecția filmului Chers Amis, în regia lui Valeriu Andriuță, câștigător al secțiunii Cel mai bun scurtmetraj din cadrul Festivalului de Film Internațional București 2017.

Informații despre programul complet al festivalului găsiți la: http://cefftm.ro/wp-content/uploads/2017/07/Program-CEFFTM.pdf.

CEFFTm este organizat de Asociația Euro Fest cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Casei de Cultură, al Ministerului Culturii și Identității Naționale, Institutului Cultural Român, Consiliului Județean Timiș, Uniunii Cineaștilor din România.

Sponsori : KPMG România, Casa Auto, Brewtiful, Federația Comunităților Evreiești din România.

Parteneri: Cinemateca Serbiei, Asociația Clubul Economic German, Asociatia Noua Acropolă, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Cărturești, Centrul Cultural German, CinetiC, Comunitatea Evreilor Timisoara, Direcția Județeană pentru Cultură, Facultatea de Muzică a Universității de Vest Timișoara, Fundatia Județeană pentru Tineret, Gărâna Jazz, Institutul Francez Timișoara, Iulius Mall, La Căpițe, Muzeul de Artă Timișoara, OSUT, Ozz Vintage House, Retim, Teatrul Merlin, Teatrul Național Timisoara, UNATC, UVT, Tedy Necula, Via Rumania.

Parteneri media: AARC, Banatul Azi, Banater Zeitung, Capital Cultural, Altcine, Cinemagia, Iqads, Festivalier, Feeder, KissFm, Film New Europe, LiveTm, Romania Pozitivă, Tion, TVR, TVR Timișoara, Temesvarihirek.