Povestea colecţiei de icoane şi tablouri de la Mănăstirea Maria Radna

in Regional | 15 August 2017, 07:56 | 0 comentarii

Muzeul Bazilicii Mănăstirii Maria Radna, are peste 2.500 de tablouri oferite de credincioşii care au avut parte de minuni în viaţa lor.   
Bazilica Maria-Radna, principalul loc de pelerinaj al romano-catolicilor din vestul ţării, este cunoscută pentru minunile sale, ar despre minunile de la Radna vorbesc sutele de tablouri donate ca mulţumire de cei care s-au vindecat în urma rugăciunilor. Icoanele au fost donate de cei care s-au vindecat sau au trecut prin nişte moment grele din viaţă.
Este o colecţie foarte interesantă. Este de fapt a doua colecţie, care începe din 1850, iar înainte a existat o colecţie veche, însă un călugăr al mănăstirii era deranjat că peste tot erau numai icoane şi a distrus tot ce era. Următorul stareţ după trei ani, a decis să le colecţionaze din nou, iar oamenii continuă să aducă icoane. Prima minune despre care există documente scrise, este legată de epidemia de ciumă de la Arad.
În timpul ciumei, aproape toţi locuitorii oraşului au plecat pe jos la Radna, pentru a se ruga. O persoană importantă a bisericii din Arad, s-a îmbolnăvit de ciumă, iar înainte să moară a spus că această boală se va opri atunci când locuitorii vor merge la Radna, pe jos să se roage. În anul 1709, boala a dispărut, iar vindecările miraculoase au tot continuat la bazilica Maria-Radna, iar de atunci, de sute de ani, arădenii obişnuiesc să vină pe jos la Radna în pelerinaj.
Odată cu inaugurarea muzeului din mănăstire, câteva sute de icoane au fost expuse publicului. Este a doua biserică din Europa unde există o asemenea expoziţie. O minune se leagă şi de icoana Maicii Domnului din biserică, care a fost oferită fraţilor franciscani din Radna în anul 1668.
Icoana s-a păstrat din vechea biserică distrusă în urma atacurilor trupelor otomane, din anul 1695, dar în mod miraculos, icoana tipărită pe hârtie nu a ars, fiind găsită mai apoi de credincioşi printre resturile carbonizate. Puterea sa făcătoare de minuni a ajuns rapid la urechile enoriaşilor.

Sursa: http://provinciacrisana.blogratuit.ro/

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com