Semnal de disperare: Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Timișoara, aproape de colaps!

in Regional | 9 August 2017, 08:40 | 0 comentarii

Doi dintre reputații medici ai Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Timișoara atrag atenția asupra problemelor extrem de grave ale unității medicale.  Șef Sectie Chirurgie Cardiovasculara   prof. dr. Marian Gaspar  și ș ef secție Anestezie si Terapie Intensiva p rof. dr. Petru Deutsch au adresat opiniei publice o scrisoare deschisă în care vorbesc despre lipsa aparaturii și condițiile improprii în care se muncește la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Timișoara, spital care deservește întreaga regiune de vest a României.  Spitalul nu a mai fost zugravit din 1995, iar Cladirea noua nu a fost niciodata zugravita.   
„În Salile de operatie clima speciala, laminara, veche de 22 de ani  nu mai functioneaza astfel ca temperatura ajunge la 26-29*C. Temperatura in salile de operatie pe cord trebuie sa fie  18-20*C. In aceste conditii personalul medical transpira, crescand foarte mult riscul de infectii, prin transpiratia care cade in campul operator. La fel pentru pacienti disconfortul duce la vasodilatatie si pierderea de lichide prin transpiratie.
Este o problema veche, care a fost sesizata in repetate randuri atat Conducerii Institutului cat si Ministerului Sanatatii.
Acest tip de clima nu poate fi reparata si intretinuta de Firmele obisnuite care se ocupa de Climatizare. Sunt clime speciale, medicale, doar pentru Salile de Operatii.
Acum cand temperaturiile sunt extrem de crescute, conditiile de operat sunt extrem de neplacute.
Aceiasi problema cu clima este si in Terapia Intensiva, unde pacientii dupa operatiile  pe cord raman 1-2 zile si trebuie sa suporte temperaturi de 29*C.
De personalul medical care lucreaza in aceste conditii, nu mai vorbim
Aparatele de analize,  ASTRUP, nu mai functioneaza in aceste conditii, aparatul fiind introdus in frigider pentru a face analizele speciale pacientilor. Acolo este clima centralizata,  renovata in urma cu 2 ani, dar care s-a defectat din cauza mentenantei proaste (peste iarana a inghetat instalatia). In ciuda unui aparat de clima instalat in una din sali, temperatura este de nesuportat
Din 2012, cand a fost finalizata cladirea C, unde sunt 2 sali de operatie mari de 60 mp, cu circuite aseptice, spatiu pentru Sterizare, etajul III cu 30 de locuri, am cerut la fiecare Domn Ministru ( Dl Nicolaesu, Dl Cepoiu,  Dl Cseke, Dl Banicoiu), fonduri sa dotam salile de operatie (mese chirurgicale, lampi operatorii, pompe de circulatie extracorporeala, aparate de anestezie, monitoare, instrumentar) pentru a opera in conditii mai bune.
De fiecare data ne-au spus ca nu sunt bani sau ne-au promis ca vor face tot ce se poate la rectificarea bugetara.
Salile de operatie noi,  un etaj cu 30 de locuri pentru pacienti si noul spatiu pentru Sterlizare au ramas tot goale, nefolosite.
La fel lipsesc materialele specifice si medicamente, cele cumparate din  DRG: medicatie anestezica, heparina, protamina, antibiotice, seringi, pansamente, pe motiv ca nu sunt bani suficienti si am depasit fondurile pentru luna respectiva.
Pentru a opera pe Cord trebuie sa ai din toate materialele, unul daca lipseste cat de mic, o canula care costa cativa lei, nu se poate opera.
In aceste conditii numarul de operatii pe cord a scazut de la 4 pe zi,  830/an cat am facut in 2009, la 600-700/an.
Mereu auzim ca am depasit numarul de operatii alocate pe luna. Pacientii si urgentele nu vin dupa contractele cu Casa de Asigurari, ei vin pentru ca trebuie operati.
Lucrurile nu stau mai bine nici la Cardiologia Interventionala, acolo unde vin urgentele, infarctele miocardice si sunt investigatii pacientii cardiaci.
Nu sunt materiale suficente. Exista liste lungi de asteptare pentru pacienti. Sunt trei aparate de angiografie: unul este defect, unul functioneaza (pe care se lucreaza 16 ore pe zi, toti cardiologii) , iar cel al treilea, nou, instalat de un an de zile,  venit pe Fonduri Europene, prin Academie, nu se atinge nimeni de el pentru ca este pentru „Cercetare”!. Sta nefolosit. Mai putin si iese din garantie.
Saptamana aceasta, angiograful, singurul functional, a intrat in revizie, ramanand fara nici un aparat in activitate.  Pacientii cu infarct, urgentele cardiologice, fiind indrumate catre alte Centre din tara, Bucuresti, Cluj, Tg. Mures, Iasi.
Am transmis acest mesaj in dorinta de a fi intelesi de catre partea oficiala si pacienti si sustinuti in rezolvarea problemelor administrative.
Nu dorim sa fie fie un scandal mediatic si nici sa se trimita controale care doar constata si nu rezolva nimic. Din teama de repercursiuni, cei care ar trebui sa ia decizii administrative, se abtin.
Ne asumam cele scrise in calitate de sefii de Sectie pe Chirurgie Cardiovasculara si  Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva.”


 Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com