Procurorii care anchetează universitățile arădene: Dosarul „Diplome fără studii”. Corupția generează fluxuri de tineri care pleacă din țară

in Regional | 31 Iulie 2017, 20:02 | 0 comentarii

Procurorii notează în referatul cu propunere de arestare a unor suspecți din dosar, fenomentul corupției duce la un nivel scăzut de pregătire profesională a tinerilor specialiști, existând o concurență neloială între tinerii care doresc să-și facă studiile cu cei ce ,,cumpără” notele mai mari. Mai mult, apare o percepție publică pesimistă a societății față de prestația sistemului educațional, în cazul de față cu unele consecințe și asupra sistemului medical având în vedere specializarea studenților .

Între consecințele corupției asupra sistemului educațional se numără generarea fluxului de tineri ce pleacă peste hotarele țării, unde calitatea studiilor este mai înaltă, fapt ce are consecințe și asupra sistemului medical, arată procurorii în referatul dosarului „Diplome de licență fără studii”.

Conform sursei citate, din cauza corupției apare și diminuarea accesului populației la învățământul de bună calitate, instituțiile de învățământ devenind instrumente de îmbogățire ilicită.

În plus, notează procurorii în referatul cu propunere de arestare a unor suspecți din dosar, fenomentul corupției duce la un nivel scăzut de pregătire profesională a tinerilor specialiști, existând o concurență neloială între tinerii care doresc să-și facă studiile cu cei ce ,,cumpără” notele mai mari.

Mai mult, apare o percepție publică pesimistă a societății față de prestația sistemului educațional, în cazul de față cu unele consecințe și asupra sistemului medical având în vedere specializarea studenților .

Tribunalul Bucureşti a decis, în 28 iulie, arestarea preventivă a trei persoane cercetate în dosarul „Diplome fără studii”, alte trei fiind plasate în arest la domiciliu. De la percheziţiile din 26 iulie, poliţiştii au ridicat peste 350.000 de euro, înscrisuri și sisteme informatice.

Polițiștii şi procurorii au făcut, în 26 iulie, 106 percheziţii domiciliare, într-un dosar în care 36 de persoane sunt cercetate pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție.

„În urma perchezițiilor, au fost ridicați peste 350.000 de euro, înscrisuri și sisteme informatice utile cauzei. Pana în acest moment, șase persoane au fost reținute și urmează să fie prezentate instanței, cu propunere de arestare preventivă, iar față de alte nouă s-a dispus măsura controlului judiciar”, conform IGPR.

Din anchetă a reieșit că, în cadrul unor instituții de învățământ superior, s-ar fi constituit rețele infracționale din care ar fi făcut parte cadre didactice, secretare și alte categorii de personal nedidactic, precum și foști absolvenți care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenți la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, pentru a promova în mod fraudulos examenele.

„De asemenea, în acest mecanism, studenți care ar fi dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei cunoscători de limba română, ar fi devenit la rândul lor intermediari pentru alți colegi. În anumite cazuri, banii oferiți în schimbul promovării examenelor ar fi fost lăsați la puncte de schimb valutar ai căror administratori ar fi fost în relații de prietenie cu cadrele didactice”, conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție.

Cadrele didactice ar fi cerut și primit bani și bunuri de la studenți pentru a le oferi lucrări de licență deja elaborate sau pentru promovarea unor examene, mai ales în cazul unor studenți străini, înscriși la grupe ce urmau cursurile în română, fără ca aceștia să înțeleagă limba.

Totodată, informaticienii instituțiilor ar fi accesat ilegal softul creat pentru evidența situațiilor școlare și ar fi modificat rezultatele obținute de unii dintre studenți ori le-ar fi transmis acestora mesaje cu răspunsurile corecte, în timpul examenelor.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că anchetatorii au găsit la medicul timişorean Emil Urtilă, cadru universitar al uneia dintre cele două universităţi din Arad vizate de ancheta procurorilor, 200.000 de euro şi liste cu numele unor studenţi. Totodată, la o altă persoană au fost găsiţi 81.000 de euro, în numerar.

Potrivit sursei citate, peste zece mii de euro, în numerar, au fost găsiţi în maşina unui intermediar, student arab al uneia dintre cele două universităţi din Arad vizate de ancheta procurorilor, iar la unele din cadrele didactice vizate de anchetă au fost găsiți zeci de mii de euro.

Intermediarii erau studenți din cercul profesorilor, care colectau banii, opreau un comision, iar restul ajungea la cadrele didactice, potrivit sursei citate. Profesorii ar fi ținut evidența celor care au dat banii, fiind vorba despre sute de plătitori.

Cei care și-ar fi cumpărat diplomele sunt studenți tunisieni, algerieni, marocani, egipteni, dar și italieni, cei mai mulți urmând cursurile Facultății de Stomatologie.

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com