Arad: cel mai important proiect de reparații si modernizări de drumuri județene, după Revoluție!

in Regional | 25 Mai 2017, 12:18 | 0 comentarii

Se modernizeaza drumurile județene pe traseul Arad-Șiria (cunoscut de aradeni că Drumul Morții), Șiria-Pâncota, Pâncota-Buteni, Sânpetru German-Gelu (jud. Timiș). Aprox. 250.000 de aradeni beneficiază de lucrare, iar stațiunea Moneasa va fi legată de municipiu printr-un drum de calitate! Este cel mai important proiect de reparații si modernizări de drumuri județene, după Revoluție, în județul Arad!
Consiliul Judeţean Arad este unul dintre cele mai eficiente consilii judeţene din România în privinţa absorbţiei fondurilor europene. "La nivelul instituţiei noastre, am accesat finanţări de peste 300 de milioane de euro, începând cu moment proiectelor de preaderare. Am folosit fondurile cu predilecţie pentru investiţii în drumuri şi spitale, dar şi în servicii sociale. Anul acesta am aplicat pentru finanţări în valoare de 48 de milioane de euro, pe POR şi Interreg. Alte 126 de milioane de euro au fost câştigate de Compania de Apă, din subordinea Consiliului Judeţean. 
Semnăm astăzi două contracte de finanțare pentru modernizarea rețelei de drumuri județene. Ambele proiecte sunt finanțate din Programul Operațional Regional 2014 – 2020, cu finanțarea asigurată 85% de la UE, 13% de la bugetul de stat și 2% din bugetul propriu", a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca. 
La semnarea contractului au participat si primarii din Șiria, Târnova, Șilindia, Bocsig, consilieri județeni și aparatul de specialitate al Consiliului Județean. 
Iată datele tehnice ale proiectului:
1.   Modernizarea drumului Arad –Pâncota și Reabilitare drumului Buteni - Șilindia - Târnova – Pâncota sunt in valoare estimată de 30 de milioane de euro.
Proiectul urmărește asigurarea accesului facil spre obiective turistice din județul Arad, respectiv stațiunea Moneasa, Căsoaia, lacul Tauț, Podgoria Aradului, creșterea siguranței în trafic și reducerea timpului de deplasare.
Valoare totală proiect: 141.775.607,47 lei
Valoarea finanțării nerambursabile: 137.861.077,16 lei
Obiective
Obiectivul general: al proiectului urmărește îmbunătăţirea infrastructurii de transport a judeţului Arad, care va duce cu sine o creștere a competitivității economice și îmbunătăţirea condițiilor de viață a comunităților locale și regionale.
Obiectivele specifice:
Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de interes județean, DJ 709 fiind cel mai circulat drum județean in județul Arad,
Accesibilizarea comunităților rurale izolate și sărace, de pe traseul DJ 792C, asigurându-le astfel accesul la rețeaua TEN-T (Rețeaua trans-europeană de transport) și implicit spre Municipiul Arad sau spre Orașul Pâncota,
Asigurarea accesului facil spre obiective turistice din județul Arad, respectiv stațiunea Moneasa, Căsoaia, lacul Tauț, Podgoria Aradului,
Creșterea siguranței în trafic și reducerea timpului de deplasare.
Rezultate estimate
61,09 km de drum județean modernizat și conectat la rețeaua TEN-T
219.658 de locuitori deserviți de infrastructura modernizată care asigură accesul la coridoarele TEN-T
18 stații de transport public și alveole construite/modernizate
crearea de elemente suplimentare destinate sigurantei circulației (parapete de siguranță, marcaje rutiere longitudinale și transversale, indicatoare rutiere, borne kilometrice și hectometrice).
Durata de implementare: 55 luni 
Axa prioritară
Axa prioritară 6 –  Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională
Prioritatea de investiții
Prioritatea de investiții 6.1 –  Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale
Numărul cererii de finanțare: V/AR/2016/6/6.1/1/99/14.11.2016
 
Al doilea proiect este modernizare drumului Sânpetru German – limită jud. Timiș in valoare estimată de 3.300.000 euro. Proiectul vizează asigurarea legăturii rutiere cu județul Timiș, care va depune un proiect complementar de modernizare a drumului județean până în localitatea Gelu.
Valoare totală proiect: 15.719.338,72 lei
Valoarea finanțării nerambursabile: 15.404.951,94 lei
Obiective
Obiectivul general:
Îmbunătățirea infrastructurii de transport a județului Arad, care va duce la creșterea competitivității economice și îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților locale și regionale 
Obiectivele specifice:
Creșterea gradului de accesibilizare a zonelor rurale și urbane situate în proximitatea rețelei TEN – T prin modernizarea și reabilitarea drumurilor județene  pentru îmbunătățirea parametrilor relevanți – creșterea vitezei, siguranței rutiere, portanței rețelei de drumuri județene care asigură conectivitatea direct cu rețeaua TEN – T.
Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de interes județean.
Asigurarea legăturii rutiere cu județul Timiș.
Rezultate estimate - 6,92 km de drum județen modernizat conectat la rețeaua TEN – T
- 6.216 locuitori deserviți de infrastructura modernizată care asigură accesul la coridoarele TEN – T
Durata de implementare: 28 luni
Axa prioritară
Axa prioritară 6 - Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională
Prioritatea de investiții
Prioritatea de investiții 6.1 - Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T
Numărul cererii de finanțare: V/AR/2016/6/6.1/1/105/15.11.2016
 
Aradul a înţeles că în condiţiile austerităţii de tranziţie, fondurile europene sunt singurul instrument valid de dezvoltare. "De aceea am organizat o Direcţie de Programe, cu specialişti care au reuşit să aducă finanţări substanţiale. De anul trecut, am organizat şi o Direcţie de Strategii, care urmăreşte relaţia cu mediul economic şi cu partenerii externi. Aradul este reprezentantul Adunării Regiunilor Europei în grupul de lucru care lucrează la proiectul Juncker 2, al Comisiei Europene. Pentru noi este foarte important să cunoaştem oportunităţile, pe cât posibil din sursa principală, şi să le exploatăm cât mai rapid.
În acest mandat, 2016-2020, ne-am fixat ca obiectiv reabilitarea a cel puţin 300 de kilometri de drumuri judeţene, din totalul de 1200. Ţinând cont de faptul că dacă ne-am baza pe sumele alocate din bugetul de stat, am reuşi să asfaltăm aproximativ 5 km, anual, strategia noastră s-a axat pe atragerea de fonduri din alte surse. Iar cel mai important instrument de lucru pentru realizarea a ceea ce ne-am propus îl reprezintă fondurile europene.
Consiliul Judeţean Arad dispune de o echipă de specialişti căreia îi mulţumesc că s-a implicat şi se implică în identificarea surselor de finanţare în accesarea şi gestionarea proiectelor.
Semnarea contractelor de astăzi este rezultatul modului în care ne urmărim priorităţile, a colaborării dintre conducerea Consiliului Judeţean Arad şi a aparatului tehnic şi, nu în ultimul rând, cu Agenţia de Dezvoltare V Vest, căreia îi mulţumim pentru informaţii şi consultanţă şi pentru faptul că reprezintă unul dintre instrumentele de bază pentru dezvoltarea vestului României", a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean, Sergiu Bîlcea.

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com