Ura, ca o fiere revărsată peste zilele noastre

de Andrei Ando | in Regional | 8 Mai 2017, 07:14 | 0 comentarii

Cei care au fond rău nu sunt deodată mai răi, ci mai vizibili. Ura care îi intoxica până de curând numai pe ei a ajuns, ca o fiere spartă, să se  împrăștie și să murdărească platformele de comunicare pe care au pus stăpânire, gălăgioși și agresivi, gata să ia beregata. 
 Mă întreba cineva mai devreme dacă sunt de acord că oamenii s-au câinit, că s-au înrăit, că vorbesc cu o ură nemaiîntâlnită. Nu sunt de  acord. 
Cei care au fond rău nu sunt deodată mai răi, ci mai vizibili. Ura care îi intoxica până de curând numai pe ei a ajuns, ca o fiere spartă, să se  împrăștie și să murdărească platformele de comunicare pe care au pus stăpânire, gălăgioși și agresivi, gata să ia beregata. Nu trăim vremuri mai grele decât alții, înaintea noastră, doar că le trăim cu o altă intensitate, cu nasul vârât în dispozitivele care ne arată cine pe cine a mai blestemat și câți îl apreciază pentru asta. Ne intoxicăm singuri, voluntar! Miza nu este înjurătura. Sudalma a devenit un loc comun. Diferența o fac tonul și intensitatea. Și cei predispuși să spurce se întrec în inovații șocante, să fie cât mai vizibili, cât mai apreciați în această competiție grotescă a insultei. Sunt aplaudați de o legiune de imbecili, vorba lui Umberto Eco. Imbecili de care era plină lumea și ieri, doar că rareori se puteau exprima public. Azi pot. Și o fac cu o hărnicie de cretin care s-a trezit dimineața mahmur, cu convingerea că noaptea s-a transformat într-un deștept care nu poate ține pentru sine intelepciunile sale de pahar. Prezența pretutindeni pe rețelele sociale a acestor metamorfozati agresivi ne dă impresia de escaladare a răului. În realitate, el este același, în aceeași proporție ca ieri, ca în secolul trecut, ca la vânătorile de vrăjitoare, ca la prigonirea creștinilor în Colosseu. Iar publicul e avid după suferința celuilalt, se hrănește din necazul său. O face azi exact cu voluptatea ca ieri, de la tribună - apetitul de sânge a rămas același, numai arena s-a schimbat.
Azi asistăm la o dezlănțuire verbală a răului. Dacă însă mâine s-ar da o lege care să permită unora să schimbe vorba cu fapta, am asista la reeditarea tragediilor trecutului. Ar fi un nou holocaust, alte genocide, linșaje prin piețe, alte abuzuri fizice, noi atrocități. 
Discutăm greșit dacă  lumea s-a câinit. Necazul este că nu a învățat nimic din greșeli, nu s-a copt la minte și nu este mai bună.

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com