Scandal cu agricultura bio! Oamenii s-au săturat!

in Regional | 26 Martie 2017, 17:58 | 0 comentarii

N umărul micilor fermieri care practică agricultura ecologică a scăzut drastic în ultimii doi ani!
 Bistrița-Năsăud a ocupat ani de zile locul al doilea în topul județelor din România, după Suceava, cu cei mai mulți fermieri intrați pe piața bio, însă numărul lor a scăzut drastic în ultimi doi ani. Peste o mie de producători bio au renunțat să practice agricultura ecologică.

Ani în șir județul Bistrița-Năsăud s-a aflat pe locul al doilea în topul național al producătorilor bio din România, după județul Suceava. Dacă în 2014 existau în evidenţele Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud 1.676 de producători autorizați, la finele anului trecut numărul acestora a scăzut drastic, la doar 615.

Directorul Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, Nuțu Tabără, spune că anul trecut producătorii care practică agricultura ecologică au cultivat aproape 5.300 de hectare de teren, mai mult de jumătate fiind fânațe naturale, lucernă și pășuni naturale.

“În evidențele Direcției Agricole există producători agricoli care au cultivat bio o suprafață de 227 de hectare de mere, 118 de hectare de porumb, 66 de hectare de ovăz, 51 de hectare de grâu, 39 de hectare de cartofi și 21 de hectare de legume. Avem și producători de viță de vie care cultivă bio o suprafață de 56 hectare de vie, 37 de hectare de cătină, 23 de hectare de prune, 6 hectare de zmeură, dar și producători de nuci pe 13 hectare și alune pe 6 hectare”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, directorul Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, Nuțu Tabără.

Conducerea Direcției Agricole recunoaște că numărul micilor fermieri care practică agricultura ecologică a scăzut drastic în ultimii doi ani, însă nu are prea multe pârghii pentru a-i ajuta.

“Noi încercăm să-i ajutăm cât se poate pe producătorii bio să rămână înscriși ca și producătorii ecologici, însă, pentru o parte dintre ei, subvențiile s-au terminat, iar o parte au renunțat să mai depună actele, existând și cazuri în care oamenii au dat banii înapoi”, a spus Nuțu Tabără.

Fermierii din Bistrița-Năsăud au renunțat în mare parte din cauza birocrației, dar și din pricina faptului că produsele pe care ei le livrează nu sunt competitive pe piață, având în termene de valabilitate cu mult mai mici decât celelalte produse cu care vin la vânzare producătorii din sudul țării.

“Am o fermă de legume de aproape 10 hectare și produc sută la sută bio. Din păcate, deși produsele mele sunt de o calitate excepțională, nu sunt competitive pe piață deoarece, nefiind tratate chimic, au termen de valabilitate foarte mic. De exemplu, roșiile se strică în două zile, ori cele pe care le aduc oltenii țin fără probleme peste o săptămână. Deși produc totul sută la sută natural, oamenii încă nu au cultura produselor bio, nu înțeleg cât de benefice sunt acestea comparativ cu celelalte produse tratate chimic, motiv pentru care nu sunt dispuși să plătească mai mult decât pe kilogramul de roșii din Oltenia. Oamenii nu știu să aprecieze și să prețuiască aceste produse. Prețurile pe care le practic nu sunt mai mari decât cele cu care vin în piețele din Bistrița ceilalți comercianți, însă pentru mine este un efort substanțial să lupt de la egal la egal cu comercianții din piețe. Trebuie să plătesc muncitorii, munca lor este mai grea, trebuie să îmi achit masa din piață și produsele mele nu sunt atât de rezistente ca și cele tratate chimic, ele rezistă maxim două-trei zile. Din acest motiv am decis să mă reprofilez: păstrez o parte din culturile de legume pentru cei apropiați, pentru familie și pentru vechii clienți care apreciază o roșie sută la sută naturală și în rest am început să mă axez pe fructe de sezon și pe producerea de plante ornamentale, întrucât există o piață bună de desfacere pentru aceste produse”, a spus unul dintre fermieri, Marcel Pop.

Și în satul cu cei mai mulți producători bio din Bistrița-Năsăud, Ardan, din comuna Șieu, unde peste 170 de producători erau înscriși în Registrul producătorilor ecologici din Bistrița-Năsăud, localnicii au renunțat cu zecile să mai producă lapte bio, ”cu acte”. Oamenii au renunțat atât din cauza problemelor birocratice, cât și a faptului că firmele care le preiau laptele produs bio plătesc tot mai puţin.

“Au existat probleme cu certificarea ecologică și foarte mulți dintre localnici au dat banii înapoi. S-a lucrat printr-o firmă care vindea laptele luat bio de la săteni, iar compania și-a mutat sediul social și nu a anunțat, iar din acest motiv oamenii au fost obligați să dea banii înapoi. Sătenii au fost supărați că trebuie să dea subvențiile înapoi la APIA și unii au acționat în judecată. Am înțeles că au și câștigat, dar au avut parte de o experiență neplăcută. Pentru oamenii de la țară e greu să lucreze cu hârtii și documente, oamenii știu să muncească, nu să meargă cu hârtiile și cu actele după bani. Din acest motiv mulți s-au speriat, sunt oameni bătrâni, au dat banii înapoi și nu mai vor să mai audă de subvenții și agricultură bio, deși ei încă o practică”, a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul comunei Șieu, Ioan Sebastian Cifor.

Anul trecut Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Bistrița-Năsăud a plătit fermierilor care practică agricultura ecologică din Bistrița-Năsăud peste 10 milioane de lei.

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com