Acești români nu primesc tichete de masă până în luna martie

in NAȚIONAL | 9 Ianuarie 2017, 15:09 | 0 comentarii

 
Cei care lucrează la stat nu primesc nici în prima parte a acestui an tichete de masă, tichete cadou, vouchere de vacanță și anumite indemnizații speciale, potrivit unui act normativ recent publicat în Monitor, iar munca suplimentară nu poate fi recompensată decât prin timp liber corespunzător. Practic, măsurile care au intrat în vigoare nu reprezintă pentru bugetari decât o continuare a situației din 2016, conform avocatnet.ro.

Persoanele care lucrează la stat nu beneficiază nici în perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2017 de anumite indemnizații și suplimente la salariu, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2016, ale cărei prevederi au intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1035 din 22 decembrie 2016.
În ordonanță se arată că, nici în această perioadă, nu se acordă personalului din cadrul instituțiilor și autorităților publice (centrale și locale) premii, tichete de masă, tichete cadou ori vouchere de vacanță. Practic, asistăm la o continuare a situației din anii precedenți, întrucât nici anul trecut și nici în 2015, bugetarii nu au beneficiat de acestea.
Totuși, persoanele care lucrează în instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii pot primi tichete de masă, potrivit OUG nr. 99/2016. De asemenea, se pot acorda premii pentru sportivii şi colectivele tehnice care au obţinut performanţe deosebite la acţiunile sportive internaţionale, precum și pentru elevii, studenții, cercetătorii și profesorii care au obținut distincții la olimpiadele și concursurile internaționale.
Potrivit Legii nr. 500/2002, prin instituții publice centrale înțelegem: Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice, alte autorităţi publice, instituţiile publice autonome, precum şi instituţiile din subordinea/coordonarea acestora.
Cât privește instituțiile publice locale, din Legea nr. 273/2006 aflăm că acestea se referă la comunele, oraşele, municipiile, sectoarele municipiului Bucureşti, judeţele, municipiul Bucureşti, instituţiile şi serviciile publice din subordinea acestora, cu personalitate juridică, indiferent de modul de finanţare a activităţii acestora. 
Cum se compensează munca suplimentară?
Ordonanța mai prevede și că, în primele două luni ale lui 2017, bugetarii care fac muncă suplimentară nu pot fi recompensați decât prin oferirea de timp liber corespunzător: "munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestor", se arată în ordonanță.
De asemenea, până pe 28 februarie, nu se acordă nici ajutoare sau, după caz, indemnizaţii la ieşirea la pensie, la retragere, la încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă. Excepţie de la această regulă face doar situaţia în care încetarea raporturilor de muncă/serviciu are loc ca urmare a decesului angajatului.
Executivul a mai stabilit prin ordonanță ca indemnizațiile de care beneficiază unele categorii de persoane (academicieni, revoluționari, artiști, persoane persecutate din motive politice și etnice) să se mențină la nivelul din decembrie 2016 și în perioada următoare, până la sfârșitul lunii februarie. Pentru aceeași perioadă se menține și baza de calcul utilizată pentru stabilirea indemnizaţiilor de şedinţă pentru consilierii locali, în conformitate cu Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.
În cazul magistraților și revoluționarilor, actul normativ a mai stabilit că decontarea transportului se face doar pentru trei călătorii dus-întors sau pentru șase simple. 
Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com