A dat țeapă Aradului, dar e îngropat în bani la București!

in Regional | 6 Ianuarie 2017, 11:21 | 0 comentarii

E vorba de sculptorul Florin Codre, datorită căruia nici acum nu avem, la Arad, Monumentul Marii Uniri. Monumentul a fost plătit, dar sculptorul nu l-a adus la Arad, refuzând să plătească transportul pieselor. Cu toate că are un istoric negativ cu Aradul, pe o sumă colosală, alte primării nu ezită să îi încredințeze lucrări și să îl acopere cu bani. 
Conform ziarului Puterea, pe site-ul de licitaţii publice se arată că Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic București va plăti sculptorului Florin Codre circa 2,2 milioane de lei pentru realizarea şi montarea statuii lui Vlad Ţepeş, 
Contractul a fost atribuit pe 29 noiembrie prin negociere. 
Sculptorul Florin Codre a realizat statuia regelui Carol I, amplasată în Piaţa Palatului Regal. Tot aici s-ar fi organizat un concurs pentru desemnarea sculptorului, însă a participat doar Florin Codre, care a şi câştigat. Pentru această lucrare, municipalitatea bucureșteană a plătit peste 10 milioane lei. Codre a realizat şi statuia lui Carol I din Călăraşi, pentru care a primit 3,6 milioane lei. Tot Codre va realiza şi statuia regelui Ferdinand, care va fi amplasată în Piaţa Victoriei din Capitală. Numai pentru realizarea machetei, Primăria Capitalei a plătit 1,9 milioane de lei, conform contractului semnat în 2010. La concursul din 2009, au participat 8 concurenţi. 
Sculptorul mai are un contract cu Ministerul Culturii pentru realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1918, în Arad. Lucrarea costă circa 10 milioane de lei.  Florin Codre a câştigat în 2007, un concurs organizat de Ministerul Culturii, la solicitarea Primăriei Arad, pentru realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1918, care reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Monumentul va fi legat terestru de trei poduri. În iulie 2014, Ministerul Culturii a anunţat că a depus o plângere penală împotriva sculptorului Florin Codre, care a fost plătit cu zece milioane de lei pentru realizarea Monumentului Marii Uniri ce trebuia amplasat în Arad, dar lucrarea nu a fost livrată deşi fusese realizată. Florin Codre cerea Ministerului Culturii alte 400.000 de lei pentru transportul şi amplasarea lucrării în Arad. În 2015, Tribunalul Bucureşti a decis că sculptorul Florin Codre trebuie să transporte şi să amplaseze în Arad pe cheltuiala proprie. Deși încheiem, iată, anul 2016, Codre nu a adus Monumentul Unirii la Arad și primește, bine-mersi, comenzi de milioane de lei de la alte autorități publice, fără nici cea mai mică jenă pentru golul lăsat orașului de pe Mureș! 
Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com