Ceauşescu pentru Toţi. Interviu Stanomir: De la metrou la blocurile ţării. totul e comunismul vieţii

in Interviu | 14 Decembrie 2016, 15:48 | 0 comentarii

Se împlinesc 27 de ani de la căderea dictatorului român Ceauşescu. Vă prezentăm o radiografie a epocii, prin Ioan Stanomir, coautor alături de Angelo Mitchievici al cărţii Comunism inc.Istorii despre o lume care a fost, Humanitas 2016.
În Comunism inc.: Istorii despre o lume care a fost, Angelo Mitchievici şi Ioan Stanomir explorează zona de umbră constituită de „emigraţia interioară/exilul intern“ din România comunistă. Este vorba de acel segment intelectual care, în cele două decenii dintre 1944 şi 1964, a refuzat să accepte dictatul Partidului Muncitoresc Român, ducând mai departe tradiţia libertăţii şi pluralismului.
Imaginarul lui Ioan Stanomir în Comunism:
”Am preferat, în comunism fiind, “ Pif Gadget” şi “ Rahan “ “Cutezătorilor” : autohtoni. Am ales pe Jules Verne în detrimentul “ Cireşarilor”. M-am visat alături de Anton Lupan, mergând spre Ţara de Foc şi Levant. Şi am revenit spre Medelenii şi vacanţa cea mare, sub semnul lui Teodoreanu. Am fost un pionier şi un utecist atipic: progresul şi victoriile patriei socialiste nu au însemnat nimic pentru mine. Am trăit în contratimp, fără a face din acest contratimp o filosofie de viaţă. Era doar un mod de a visa, în lumea croită de normativele de partid.”

Interviul în întregime:
Reporter: Castro Ceauşescu?

Ioan Stanomir: Cei doi au avut, de-a lungul vieţii lor, o singura pasiune: aceea a puterii absolute exercitate ca mijloc de edificare al socialismului. Între Cuba lui Castro şi RSR a lui Nicolae Ceauşescu, numitorul comun este dat de izolare, autarhie şi degradarea economică masivă. Elogiile occidentale la moartea lui Castro au un aer obscen şi indecent: Cuba sa a fost, până la capăt, un bastion din lagărul socialist.
Rep: Ce este comunismul?
I S: De la metrou la blocurile care împânzesc ţara, comunismul este timpul din care venim.El este aluatul din care a fost croit cotidianul românilor, unica memorie pe care o au mulţi dintre compatrioţii noştri. El este mai mult decât istorie îndepărtată. El oferă anilor de libertate nu doar un reper nostalgic, ci şi o întreagă elită.În definitiv, un nomenklaturist, Ion Iliescu, este plebiscitat în 20 mai 1990: iată un detaliu dificil de ignorat.
Rep: Copil în comunism
I S: Am preferat, în comunism fiind, “ Pif Gadget” şi “ Rahan “ “Cutezătorilor : autohtoni. Am ales pe Jules Verne în detrimentul “ Cireşarilor”. M-am visat alături de Anton Lupan, mergând spre Ţara de Foc şi Levant. Şi am revenit spre Medelenii şi vacanţa cea mare, sub semnul lui Teodoreanu. Am fost un pionier şi un utecist atipic: progresul şi victoriile patriei socialiste nu au însemnat nimic pentru mine. Am trăit în contratimp, fără a face din acest contratimp o filosofie de viaţă. Era doar un mod de a visa, în lumea croită de normativele de partid.

Rep: Ieşirea din Comunism.
I S: Am ieşit din comunism locuit de o imensă speranţă, aceea a regăsirii libertăţii: sună poate patetic, dar acesta este adevărul şi sunt dator să îl mărturisesc. Şi am intrat în post-comunism cu imaginea batalioanelor de mineri dominând capitala. Între decembrie 1989 şi mai 1990, s-a consumat un timp al inocenţei. Contratimpul din vremea comunismului a fost şi contratimpul de după dispariţia lui: nimic special, doar o poveste banală de viaţă.


Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com