Vasile Blaga: Campaniile s-au finanţat corect şi legal

in Politic | 4 Octombrie 2016, 13:05 | 0 comentarii

 Fostul copreşedinte PNL, Vasile Blaga, a declarat, marţi, la sediul instanţei supreme, că finanţarea campaniilor electorale a fost făcută în mod "corect şi legal", magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie urmând să decidă dacă îi ridică sau nu măsura controlului judiciar.
"Toate probele le-a prezentat avocatul în sala de judecată. Eu consider că nu este necesar (controlul judiciar - n.r.)", a declarat fostul copreşedinte PNL Vasile Blaga, la ieşirea de la instanţa supremă.
Întrebat cum s-au finanţat campaniile, liberalul a precizat: "corect şi legal".
Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție judecă, marți, solicitarea fostului copreședinte PNL, Vasile Blaga, de ridicare a măsurii controlului judiciar în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă.
DNA îl cercetează pe politician sub control judiciar pentru trafic de influenţă, după ce, potrivit procurorilor, ar fi primit suma de 700.000 de euro, din care 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. În aceeaşi cauză sunt anchetaţi fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, şi omul de afaceri Horaţiu Brună Berdilă.
Potrivit procurorilor anticorupţie, în anul 2009 în formațiunea politică aflată la guvernare a existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere, respectiv secretarul general Blaga Vasile și vicepreședintele Ștefan Gheorghe, în sensul obținerii de bani pentru partid.
"Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să <cotizeze> pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte", arată DNA.
Procurorii au susţinut că Gheorghe Ștefan, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat atunci la guvernare, și-a folosit în mod direct influența politică și a determinat persoane cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană, agreată atât de Gheorghe Ștefan, cât şi de Blaga, şi care a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate.
"Totodată, în perioada 2011 – 2012, Gheorghe Ștefan l-ar fi informat pe Blaga asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naționale din domeniul energiei, se urmărea obținerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională – prin licitații trucate – cu firma lui Berdilă, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor", explică DNA.
"Astfel, în perioada 2011 – 2012 suspectul Ştefan Gheorghe i-a condiţionat persoanei numite prin influenţa sa că va fi menţinută în funcţia de conducere la compania naţională din energie dacă vor fi atribuite societăţii reprezentate de Berdilă Horaţiu Bruno o serie de contracte de achiziţii servicii şi produse IT. În paralel, Ştefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horaţiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câştige licitaţiile publice organizate, iar în schimb a pretins şi a primit un procentaj cuprins între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru formaţiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei. Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum şi de la suspectul Ştefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror provenienţă avea cunoştinţă, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfinţirea înţelegerii anterioare", precizează DNA. (MEDIAFAX)


Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com