Două spectacole de teatru regizate de Carmen Lidia Vidu vor fi reprezentate în SUA

in Film | 27 Septembrie 2016, 18:41 | 0 comentarii

Spectacolele "Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase" și "Eu.O casă de păpuși", regizate de Carmen Lidia Vidu, ajung toamna aceasta în Statele Unite ale Americii, primul fiind jucat în octombrie, la New York și Seattle, iar cel de-al doilea în mai multe reprezentații, în noiembrie, la New York.
"Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase" este un spectacol-confesiune ce aduce alături cele mai cunoscute cantece ale Mariei Tănase, interpretate magistral de actrița Mirela Pană, dar și lucrurile cele mai putin știute despre marea artistă.
"Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase" va avea săptămâna viitoare două reprezentații peste ocean: pe 6 octombrie la New York, la invitația Institutului Cultural Român, și pe 8 octombrie la Seattle, un spectacol organizat de ICR și American Romanian Cultural Society "The Northwest Bridge to Southeast Europe".

De asemenea, spectacolul "Eu. O casă de păpuși", un spectacol-emblemă despre emanciparea femeii, adaptare modernă a capodoperei lui Henrik Ibsen, în care actrița Aura Călărașu readuce la viață celebrul personaj Nora, va avea trei reprezentații în Statele Unite ale Americii, în luna noiembrie: pe 18, 19 și 20 noiembrie, spectacolul se va juca la prestigioasa sala HERE Arts Center din New York. Cele trei reprezentații ale spectacolului vor fi precedate de o conferință de presă a echipei "Eu. O casă de păpuși", pe data de 17 noiembrie.

"Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase" este un spectacol semnat Carmen Lidia Vidu, cu Mirela Pană, la pian George Călin. Producătorul și asistentul video al spectacolului este Iulia Pană.

Trailerul spectacolului poate fi urmărit la adresa: https://youtu.be/opPvYrOwIE8.

Reprezentații în Statele Unite ale Americii ale spectacolului "Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase": joi, 6 octombrie, ora 7:00 PM, la Institutul Cultural Român din New York, sala Auditorium (200 East 38th St., New York, NY 10016). Spectacolul se va juca în limba română, cu subtitrare în limba engleză. Intrarea este gratuită.

Spectacolul se va juca și sâmbătă, 8 octombrie, ora 7:30 PM, la Nesholm Family Lecture Hall at McCaw Hall, Seattle Center (321 Mercer Street, Seattle, WA 98109). Spectacolul se va juca în limba română, cu subtitrare în limba engleză. Prețul unui bilet este 25 de dolari sau 20 dolari pentru elevi și pensionari.

"Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase" este un video poem teatral nascut din ambiția regizoarei Carmen Lidia Vidu și a actriței Mirela Pană de a aduce pe o scenă de teatru primul spectacol adevarat despre Maria Tănase. Este un spectacol sincer, ca o stare, încărcat de emoție, care dezvaluie o altă față a Mariei Tănase, departe de personajul mediatizat.

Spectacolul aduce pentru prima dată pe o scenă de teatru documente autentice, scrisori de arhivă, frânturi din interviurile, gândurile și amintirile Mariei Tănase, alături de 6 dintre cantecele nemuritoare ale artistei, interpretate live.

"M-am antrenat din liceu ca să ajung în America. Am vrut s-o vizitez, apoi să o locuiesc, apoi să muncesc. Fac parte dintr-o generație care gândea că dacă ești bun, trebuie să pleci, că numai cei slabi rămân în Romania. Am fost setată să vorbesc ca în afară, sa am mașină americănească, să ascult muzica lor și să dansez ca și ei. Nu am ajuns niciodată în America, iar de vreo doi sau trei ani, pofta mea s-a îndreptat spre România. Am început să doresc să-mi cunosc generația și să muncesc în cât mai multe orașe din țară. Am pofta reală de România. Și tocmai acum, când nu mai visez la America, se face ca la distanță de mai puîin de o lună să am doua turnee distincte cu două spectacole diferite în Statele Unite. "Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase" se va juca în octombrie la New York și la Seattle, iar în noiembrie, vom juca la New York spectacolul "Eu. O casă de păpuși". Sunt timidă și sper să fie o călătorie plină de bucurie.", declara regizoarea Carmen Lidia Vidu.

"Eu, o casă de păpuși" după Henrik Ibsen este un spectacol regizat de Lidia Vidu, cu actrița Aura Hasnaș Călărașu în rol principal, soprana Cătălina Antal, scenografia semnată de Constantin Ciubotaru, muzica Ovidiu Chihaia, video Cristina Baciu, masca: Cristina Mihaela Rădulescu, Mișcarea scenică: Ioana Marchidan, curator proiect: Cristina Modreanu

Trailerul spectacolului este disponibil la adresa https://youtu.be/fCq2IyHBzUU.

Spectacolul se va juca în Statele Unite ale Americii pe 18, 19 si 20 noiembrie la HERE Arts Center din New York. Cele trei reprezentații ale spectacolului vor fi precedate de o conferință de presă susținută de echipă pe data de 17 noiembrie.

"Eu. O casă de păpuși", un spectacol extrem de personal, în care regizoarea Carmen Lidia Vidu mixează emoționant Ibsen, film noir și muzică live, este inspirat de celebrul personaj Nora din piesa "O casă de păpuși" de Henrik Ibsen. La peste 130 de ani de la premiera piesei de teatru care a deschis calea emancipării femeii, montarea de la Teatrul Odeon, semnată Carmen Lidia Vidu, continuă să stârnească întrebări, într-o lume în care Nora nu mai este o raritate, ci este prezentă în tot mai multe dintre noi. Potrivit criticii de specialitate, viziunea regizoarei Carmen Lidia Vidu este complet ieşită din comun, din limite și din tipare.

Spectacolul "Eu. O casă de păpuși" este prima producție din proiectul "Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist din România și Estul Europei", câștigător al Ibsen Scholarship 2014, fiind o coproducție a Teatrului Odeon și a Asociației Române pentru Promovarea Artelor Spectacolului.
"Viitorul este feminin. Și nimic mai firesc decât să afirmam asta la New York - SUA, în aceste timpuri. Nora secolului XIX ar fi, acum, fericită. Nora noastra este lucidă. Noi, increzatoare." - Aura Hasnaș Călărașu, actriță

"M-am gândit de multe ori cum poate deveni arta un limbaj universal. Cu ocazia deplasării la New York sper să găsesc măcar o parte din răspuns. E simplu să comunici cu oamenii prin emoție iar eu asta îmi doresc. Să transmit emoție. Din acest motiv, abia aștept să ajung acolo și la sfîrșitul spectacolului să simt că am comunicat măcar cu un om." - Cătălina Antal, soprană

Carmen Lidia Vidu s-a născut pe 1 ianuarie 1980, a copilarit în Arad și a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București în anul 2003. Este regizor de teatru, de film și de evenimente și a montat douăsprezece spectacole de teatru pe scenele Capitalei - de la Teatrul Național, Teatrul Odeon și Teatrul Nottara, până la cele mai importante spații independente din București - Teatrul Act, Green Hours și Godot Cafe Teatru.

Carmen Lidia Vidu, regizoarea care promite că nu se va opri niciodată din experiment, este o voce unică pe scena românească, fiind primul regizor din România care a combinat cu succes videoproiecţiile şi mijloacele specifice filmului cu prezenţa live a actorilor.
Pe 30 septembrie, un nou spectacol în regia lui Carmen Lidia Vidu va avea premiera la Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe: "Jurnal de România. Sfântu Gheorghe".

În anul 2015, Carmen Lidia Vidu a câștigat cel mai important premiu de până acum al carierei - Premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj documentar cu filmul "O scurtă istorie Astra Film" (https://youtu.be/-wYZqVNf9eE ).


Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com