Chiar nimeni nu poate salva palatul de pe str. Cloșca de tupeul celor care îl lasă să moară?!

de Andrei Ando | in Atitudini | 27 Septembrie 2016, 08:41 | 2 comentarii

Unul dintre cele mai frumoase edificii de pe strada Cloșca, din municipiul Arad, a găzduit Direcția Agricolă. Clădirea a fost revendicată și retrocedată aceleiași familii care a primit și miile de hectare ale satului Nadăș, în urma unei moșteniri cercetate de procurori. 
Dacă la Nadăș, departe de ochii lumii „bune”, se petrec lucruri greu de imaginat, denunțate în termeni categorici de localnicii contrariați, la Arad, în buricul târgului, în plin centrul orașului, la două minute de Palatul Administrativ și doi pași de bulevard, un monument de arhitectură splendid, încăput pe mâna acelorași, este lăsat să moară. Parcă simbolic pentru acest măcel, cabluri groase, fire diverse atârnă, ca niște intestine revărsate dintr-un abdomen spintecat, pe fațada nefericitului imobil.

Autoritățile sunt indiferente la această crimă. Nici primăria, nici Inspectoratul de Stat în Construcții, nici Direcția de Cultură, Culte și Patrimoniu nu mișcă un deget pentru salvarea imobilului, o emblemă a Aradului vechi.
Casa are tencuiala parțial căzută, unele dintre geamuri sparte, acoperișul afectat, iar o porțiune din fațadă este acoperită, de ani de zile, cu o cârpă colorată, ca molozul desprins de pe clădire să nu ucidă vreun pieton.
Aici nu mai este vorba numai despre criterii estetice, deși sunt și ele extrem de importante. Este de neconceput ca o asemenea bătaie de joc să se poată întâmpla în Ungaria, de exemplu, la 20 de kilometri de noi. Clădirea este și o amenințare reală pentru cetățeni, pietoni și automobiliști, așa cum o amenințare este, în cealalaltă parte a centrului, Teatrul Vechi.
Înțelegem că este vorba de o proprietate privată. Dar în același timp este și un obiectiv de patrimoniu, dar și o amenințare concretă la integritatea fizică a arădenilor. Chiar trebuie să moară cineva sau să se ologească pe viață, pentru a fi sesizat absurdul acestei situații?
Chiar trebuie ca palatul să se prăbușească, pentru a ne sesiza că pierdem o bijuterie arhitecturală, față de care cei ce se consideră proprietari dovedesc o nepăsare nesimțită?
A intrat în vigoare legea care permite Primăriilor să intervină. Deci pot și trebuie să intervină!

În paralel, fiindcă suntem convinși că există posibilități juridice, dacă se găsește voință, este necesară autosesizarea tuturor celorlalte instituții competente în astfel de situații.
Repetăm: nu este numai cazul clădirii de pe strada Cloșca. Teatrul Vechi este în aceeași situație dezastruoasă.

De atâția ani, ne-am săturat de scuzele tuturor celor care au o explicație pentru neimplicarea în salvarea clădirilor și afectarea intenționată a imaginii Aradului. Vrem să vedem că vinovații sunt trași la răspundere și puși la treabă!


Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com