Cluj: UBB a lansat primul Institut de Studii Avansate în Ştiinţă şi Tehnologie din România

in Învățământ | 26 Septembrie 2016, 22:13 | 0 comentarii

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a lansat, luni, Institutul de Studii Avansate în Ştiinţă şi Tehnologie (STAR-UBB), primul de acest fel din România, care are ca scop crearea mecanismelor pentru intrarea UBB în topul celor mai bune 500 universităţi din lume.
Prorectorul cu cercetarea al UBB, Daniel David, a declarat, luni, la lansarea STAR-UBB, că speră ca institute similare să apară şi în cadrul altor universităţi din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„UBB a lansat Institutul de Studii Avansate în Ştiinţă şi Tehnologie (STAR-UBB), primul de acest fel din România, prin care încearcă să îşi creeze mecanismele astfel încât, în 4-5 ani, să intrăm în Top 500 universităţi ale lumii. Sperăm să mai apară astfel de institute şi la universităţile din Consorţiul Universitaria, care sunt foarte apropiate de UBB din prisma competitivităţii, pentru că, aşa cum în străinătate asistăm deja la consorţii ale Institutelor de Studii Avansate, sperăm că şi la nivelul ţării să avem în viitor consorţii de astfel de institute”, a spus David.
Potrivit acestuia, prin intermediul noului institut, se urmăreşte susţinerea celor mai buni cercetări din universitate, dar şi atragerea unor studenţi sau profesori din alte universităţi din străinătate.

„STAR-UBB va pune împreună o bază materială la care vor putea avea acces cercetători, indiferent de domeniul din care provin, pentru a fi, astfel, stimulată şi activtatea de cercetare multi şi inter disciplinară”, a explicat Daniel David.
Prorectorul UBB a adăugat că universitatea pe care o reprezintă şi alte instituţii de învăţământ superior din România nu au nicio şansă să ajungă în Top 500 dacă nu se schimbă două lucruri fundamentale, şi anume buna guvernanţă şi susţinerea financiară.

„Altfel, indiferent ce facem, ne putem da peste cap, putem crea multe institute, prin ele să facem o figură bună, dar universitatea per ansamblu, fără aceste susţineri de la nivel guvernamental, nu are şanse să intre în Top 500”, a precizat David.
La rândul său, prorectorul responsabil cu finanţarea, Dan Lazăr, a criticat nivelul de finanţare al universităţilor din România, menţionând că noul institut va suplini sprijinul care ar fi trebuit să vină pentru UBB de la Guvern şi Ministerul Educaţiei.

„Principala problemă este cea a subfinanţării profunde a învăţământului de stat superior. Dacă e să ne raportăm strict la finanţare, în 2008 aveam o finanţare de 3.200 de lei pe student, iar acum nivelul finanţării este la 2.500 de lei. Vroiam să arătăm că, în pofida acestui context nefavorabil al finanţării, universitatea, prin eforturile proprii, prin fondurile extrabugetare pe care le are la dispoziţie, reuşeşte să dezvolte un astfel de demers, de încurajare a cercetării. Nici legislaţia, nici finanţarea de la bugetul de stat nu are componenta de cercetare în acea finanţare pe student echivalent. Şi cred că este absolut necesar ca pe viitor, atât Guvernul, cât şi Ministerul Educaţiei să facă demersuri pentru a exista finanţare pentru astfel de instituţii de excelenţă”, a spus Lazăr.

Bugetul noului institut este, în anul academic 2016-2017, de 460.000 de euro, reprezentând burse de perfomanţă pentru studenţi, granturi pentru tineri cercetători, reviste UBB, premii pentru cercetare, competitivitate, excelenţă.Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com