FOCUS Supermicrobii: care este strategia producătorului autohton Antibiotice Iași

in Sănătate | 26 Septembrie 2016, 14:08 | 0 comentarii

Infecțiile rezistente la medicamente ar putea produce o criză economică cu impact similar sau chiar mai sever ca acela al crizei din 2008, așa că recent mai multe companii farmaceutice internaționale au semnat un acord pentru coordonarea eforturilor de combatere a supermicrobilor.
Care este strategia singurului producător autohton, Antibiotice Iași? În România, cercetarea nu mai este ”regina” economiei, cu atât mai puțin a sănătății, pentru că institutele de profil și-au restrâns activitatea rând pe rând. La Antibiotice Iași încă se mai desfășoară cercetare, însă e greu de estimat contribuția acesteia în combaterea superbacteriilor, în condițiile în care fabrica produce și sub patentul unor companii străine. În plus, cercetarea înseamnă fazele de la testare până la punerea în producție. Centrul de Cercetare – Dezvoltare are are 70 de angajați, Antibiotice fiind implicată în activități de formulare farmaceutică, analize fizico-chimice, transfer tehnologic, studii de bioechivalență și farmacovigilență.(MEDIAFAX)

Pe lângă penicilină, antibiotic de bază, compania din Iași produce 148 de medicamente generice de uz uman și veterinar, plus substanța numită Nistatină (pentru afecțiuni dermatoinfecțioase), medicamente specifice tratării bolilor infecțioase, dar și patologiilor cardiovasculare, neurologice, dermatologice, oncologice și ale sistemului nervos central. ”Suntem prezenți cu medicamente și substanța activă Nistatină în România și alte 73 de țări ale lumii. Pentru Nistatină, compania noastră deține locul I la nivel mondial între producătorii de profil. În România, continuăm să fim principalul producător de medicamente generice antiinfecțioase și un producător cu medicamente competitive și accesibile în farmacii”, spun reprezentanții Antiobiotice Iași.

Fondată în 1955, Antibiotice Iași este societate pe acțiuni, Ministerul Sănătății fiind acționar majoritar, cu 53,02% din acțiuni. În luna iunie a acestui an compania a realiat o livrare record de produse injectabile pentru piața SUA: șase containere cu produse injectabile antiinfecțioase,

Nafcilină și Ampicilină. Pe lângă aceste produse în 2015 a fost finalizată procedura de autorizare pe piața SUA a unui nou produs marca Antibiotice. „Este o livrare importantă de produse finite către piața SUA. Cu acest transport, valoarea exporturilor de produse finite și Nistatină realizate către piața americană, în semestrul I, ajunge la 3,4 milioane de dolari, o valoare dublă față de cea obtinuță în primul semestru din anul 2015”, a declarat Ioan Nani, director general Antibiotice.

Antibiotice a incheiat anul 2015 cu o cifră de afaceri la export de 20,5 milioane euro, în creştere cu 7% față de anul 2014. Principala piață de desfacere în 2015 a fost America de Nord, în principal prin exporturile de produse injectabile pe piața S.U.A., Antibiotice având înregistrate șase produse pe această piață. Produsele Antibiotice au fost exportate şi pe piețele din Europa, Orientul Mijlociu şi Rusia.

Pe de altă parte, compania recomandă prudență în administrarea antibioticelor. ”Compania Antibiotice, în cadrul strategiei de responsabilitate socială, a dezvoltat un program orientat spre informarea și educarea populației privind utilizarea rațională a antibioticelor. Ne dorim derularea acestui program și pe viitor, fiind convinși că numai printr-un efort susținut astfel de inițiative vor determina o responsabilizare privind utilizarea rațională a oricărui medicament, în speță a antibioticelor. Astfel de proiecte au relevanță strategică pentru industria de medicamente și contribuie la îmbunătățirea calității vieții și la creșterea speranței de viață”, a transmis pentru MEDIAFAX ec. Mihaela Melinte, purtător de cuvânt Antibiotice Iași.

Consumul ridicat de antibiotice și o anume întârziere în cercetare au dus la dezvoltarea de supermicrobi care provoacă infecții ce nu pot fi combătute. În această situație, 13 companii internaționale din domeniu au semnat săptămâna trecută un acord de parteneriat pentru prevenirea și combaterea acestui fenomen. Cum între semnatarii acordului sunt și trei companii cu care Antibiotice are relații contractuale directe, oficialii firmei ieșene se consideră reprezentați în acordul semnat la 19 septembrie.

Un raport al Băncii Mondiale evidențiază faptul că situația în care antibioticele și medicamentele antimicrobiene nu mai tratează infecțiile în modul corespunzător ar putea conduce la pierderi de mai mult de 5% dinPIB pentru țările cu venituri reduse și pot aduce în situația de sărăcie extremă 28 de milioane de persoane până în 2050, în general în țările în curs de dezvoltare.

Spre deosebire de criza financiară din anul 2008, nu există perspective de revenire ciclică pe termen mediu, deoarece impactul acestei situații ar persista, spune Banca Mondială.

Creșterea globală a costurilor asistenței medicale poate varia între 300 de milioane de dolari și poate depăși nivelul de 1 miliard de doalri pe an până în 2050.

Până în anul 2050 declinul global al producției de șeptel poate varia între 2,6% și maxim 7,5% pe an.

Cu totul, fenomentul rezistenței la antibiotice ar putea duce la pierderi economice globale de aproximativ 100.000 de miliarde de dolari în total până în 2050.
Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

 

 

Suntem peste tot

ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com