Marian Coman: Cum e Harap Alb în benzile desenate. Nu există doar Batman. Fantasy din România

in Interviu | 22 Septembrie 2016, 13:24 | 0 comentarii

Marian Coman scrie scenarii de benzi desenate. A scris ”Haiganu. Fluviul Șoap­telor” unde personaj este Hai­ganu, cunoscut cititorilor lui Creangă drept Ochilă. El şi-a imaginat cum arată aven­turile lui Harap Alb sau "Ti­ne­reţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte" în universul desenat. Iată povestea:
Cine este Marian Coman. Scurtă prezentare

Marian Coman este laure­atul mai multor premii na­ționale dedicate literaturii fantasy şi science fiction și al unui premiu al Convenției Eu­ropene de Science-Fic­tion. A scris volumele ”Nopți albe, zile negre” (Ed. Trito­nic 2005), ”Testamentul de ciocolată” (Ed. Tritonic 2007), ”Teoria flegmei. Apel la mi­tocănie” (Ed. Tritonic 2008), ”Fingers and other fantastic stories” (Amazon 2011) și ”Haiganu. Fluviul Șoap­te­lor” (Ed. HAC!BD 2015), iar povestirile sale au fost in­cluse în numeroase antologii. În prezent este unul dintre scenariștii revistei de benzi desenate ”HAC!”.

Prezentăm integral intervi­ul acordat de Marian Co­man:

Reporter: Care-i viața ta ca om de BD?
Marian Coman: Mult mai veselă decât viața de jurna­list pe care am părăsit-o în urmă cu aproape doi ani. Cu ce­va mai puțin stres și cu mai multe satisfacții. Scriu și ci­tesc în cea mai mare parte a timpului meu, motiv pentru care mă simt privilegiat.

Reporter: Care-s BD-uri­le vieții tale?
Marian Coman: Știi, am momente când mă simt un impostor. Fiindcă deși mi-au plăcut de mic benzile de­se­nate, nu am fost cu adevărat un fan al genului, unul dintre cei care să urmărească fe­no­menul și să citească frecvent BD-uri. Într-un cuvânt, nu am fost un geek. Am co­pi­lărit însă în anii 80 și am devorat Almanahul Antici­pa­ția și revistele de BD Ori­on realizate de Viorel Pîrligras. Partea faină e că, din august, Viorel a devenit colaborator al HAC!, iar în numărul din septembrie am publicat un interviu cu el, lucruri care, pen­tru mine, sunt – pfoooa! - extraordinare. Când eram mic mă jucam de-a personajele omului ăstuia și învățam să desenez după BD-urile lui, iar acum publicăm în aceeași revistă. Prin urmare, cred că BD-urile vieții mele sunt cele apărute în Orion și HAC!

Reporter: Cum de-ai ajuns să scrii scenarii de benzi desenate?
Marian Coman: Cum ziceam, nu m-am gândit că o să scriu scenarii BD, cu atât mai puțin că o să trăiesc din asta. Apariția revistei HAC! și cooptarea mea în echipă sunt meritele sau greșelile editorului Mihai Ionașcu, cel care și-a riscat banii și re­pu­ta­ția cu o revistă care a în­ceput în urmă cu patru ani prin a transpune în benzi de­senate Povestea lui Harap Alb. După o întâlnire întâmplătoare pe Facebook, Mihai mi-a propus să-i scriu un foileton - se numește ”Haiganu. Fluviul Șoaptelor” și îl are ca personaj pe Haiganu, cunoscut cititorilor lui Creangă drept Ochilă. După 3 ani de apariție în revistă, romanul a fost publicat, anul trecut, în volum, fiind prima parte a unei trilogii fantasy de extrac­ție românească. Al doilea ro­man din serie urmează să apa­ră curând. Tot Mihai mi-a propus și să duc mai departe aventurile lui Harap Alb sub formă de bandă desenată, lu­cru care pentru mine a fost o imensă provocare. Am crezut că nu o să reușesc, dar uite că suntem la numărul 25 al revistei și au trecut de atunci patru ani. Acum, re­vis­ta apare lună de lună, eu am renunțat la postul de re­dac­tor șef la cel mai important ziar din Brăila și trăiesc din literatură și benzi dese­na­­te. Scriu scenariul atât pen­tru Harap Alb continuă, unde desenator este Andrei Mol­do­van, cât și pentru TFB, o transpunere în cheie SF a po­veștii ”Tinerețe fără bă­trâ­nețe și viață fără de moarte”, cu desene de Bogdan Che­laru. Ambele sunt colorate de Daniel Rosa Duran.

Reporter: Cum arată lu­mea lui 2016 și BD-ul?
Marian Coman: În ur­mă cu patru ani, atunci când am intrat în lumea asta, pe piața din România nu exista nicio revistă profesionistă de benzi desenate. Câteva pu­bli­cații și o mână de creatori ta­lentați se zbăteau în un­der­ground. Acum, fenomenul BD din România este în plină efervescență. Publicații de import sau autohtone apar și dispar, există tot soiul de pro­iecte pe internet și în print, comunități de creatori și idei fel de fel. Se întâmplă lucruri tare faine în zona asta și ar fi pă­cat ca lumea să nu audă de ele. Creatorii români de ban­dă desenată nu sunt cu nimic mai prejos decât cei Statele Unite, Japonia, Fran­ța ori Belgia. Dacă voi îmi spuneți ”Batman! Batman!”, eu vă spun că Harap Alb con­tinuă.Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com