Cine poate schimba direcția greșită?

de Andrei Ando | in Atitudini | 14 Septembrie 2016, 12:51 | 0 comentarii

 Discutam deunăzi la West TV despre faptul că oameni care de 20-25 de ani sunt la butoanele puterii  se agață cu înverșunare de scaun și nu sunt dispuși să facă pasul lateral; au ajuns să considere că li se cuvine să conducă și ne amăgesc că ei, care au dus hardughia națională într-o direcție greșită în ultimul sfert de veac, sunt singurii capabili să o îndrepte acum spre destinația potrivită. Or, ei sunt făptuitori, vinovați, nu salvatori, și societatea trebuie curățată de ei, așa cum cureți de buruieni grădina de care vrei să te bucuri și care te hrănește.
Într-un articol publicat în Financial Times, profesorul Universității Columbia, Jeffrey Sachs, se întreba dacă liderii sunt suficienți de curajoși și capabili să inventeze și să pună în aplicare programe și instituții legitime, angajate în scoaterea din criză a lumii și cu obiectivul de a crea un viitor sustenabil. A pornit de la premisa că singura cale este crearea unei noi arhitecturi a unei lumi reinventate, un efort pentru materializarea societății utopice, a binelui universal, a generalizării stării de bunăstare. Noi putem proiecta această întrebare la nivel național: sunt liderii României, Europei, suficient de curajoși și de pricepuți; sau, mai mult, sunt pregătiți și dispuși pentru a genera această schimbare necesară?
Până acum, liderii politici, indiferent de nivel, nu au avut acest curaj, această viziune de care vorbea Sachs, nu au demonstrat pricepere, iar cetățenii nu sunt suficient de motivați să ia atitudine și să se revolte împotriva lor. Vedem, bunăoară, ce se întâmplă în societatea românească, unde „efectul Colectiv” a fost doar o vâlvătaie și a schimbat exact numai ce și-au dorit politicienii să schimbe. Cetățenii sunt doar spectatori la evenimentele din jur, mai degrabă martori oculari decât participanți, fiindcă au impresia greșită că implicarea lor oricum nu schimbă nimic (este adevărat, implicarea sporadică și dintr-un interes strict personal, exceptându-ne pe noi înșine de la regulile noi pe care dorim să le impunem, chiar nu schimbă nimic).
Federico Mayor Zaragoza, director general al UNESCO între 1987-1999, avertiza în ianuarie 2010 că trebuie să începem să trăim o altfel de viață, lumea are nevoie de o nouă ordine, un nou început. Scriu toate acestea cu gândul la faptul că intrăm azi-mâine în campania electorală pentru scrutinul general și România are șansa acestui nou început, dacă în decembrie își înnoiește oamenii politici, dacă imprimă Parlamentului o nouă configurație și, implicit, un nou mod de gândire și de acțiune. Nu ar fi numai benefic, ar fi obligatoriu!
Tabloul acesta românesc este o replică la scară mică a marelui tablou mondial de confiscare a puterii. Nimeni nu este dispus să își cedeze de bună voie prerogativele, chiar dacă se demonstrează incapabil să le exercite într-un scop bun. Vă dau un exemplu: fondurile de întrajutorare au fost înlocuite de credite; cooperarea internațională cu exploatarea; democrația a fost confiscată de grupurile plutocratice (a celor extrem de bogați care datorită averii de care dispun participă la conducerea statului și a treburilor publice). Valorile umanismului, pentru care s-au dus războaie atâția ani, cu sacrificii extreme, au fost înlocuite de regulile pieței. În timp ce zilnic 60-70 de mii de persoane mor de foame, în lume, statele cheltuiesc zilnic trei miliarde de dolari pentru înarmare! În mandatul președintelui nostru, Klaus Iohannis, prima decizie importantă a fost creșterea și garantarea bugetului militar, nu consolidarea educației, nu reconstruirea sistemului sanitar, nu calitatea vieții cetățenilor. Trăim într-o economie a războiului, o economie virtuală, bazată pe speculații nelimitate și scăpată de sub control; trăim într-o libertate care a uitat de echitate și dreptate socială.
În precampania  electorală care prefațează alegerile parlamentare (dar și cu gândul, deja, la scrutinul pentru Parlamentul European), mă gândesc la profilul politicianului capabil să schimbe ceva – un om educat,deștept, creativ, curajos, ferm, harnic, implicat, apt să prioritizeze, în contrast cu liderii de astăzi, statici, populiști, egoiști și ancorați în trecut.
Cine poate schimba direcția greșită? Revin la aserțiunea de la început: viitorul sustenabil, noua ordine, noul început, în România și pretutindeni, nu sunt apanajul celor care consideră că li se cuvine să ne conducă, ci a celor care au demonstrat/demonstrează că sunt capabili!
  

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com