Alocația de 35.000 de euro - o lecție de populism la scenă deschisă

de Andrei Ando | in Atitudini | 8 Septembrie 2016, 18:18 | 1 comentariu

România traverează acum o pe rioadă de indignare publică majoră legată de nivelul îndemnizațiilor pe care le primesc un număr de persoane aflate în concediu de creștere a copiilor și care ar primi niște sume considerabile; cea mai bine plătită primește echivalentul a 35.000 de euro. 
Discuțiile legate de indemnizația de creștere a copilului în valoare de 35.000 de euro îmi întăresc convingerea cu privire la lipsa de maturitate a societății românești. Argumentele sunt duse înspre o direcție populistă care nu are nicio legătură cu realitatea, cu legislația și cu normalitatea. Sigur, la prima vedere 35.000 de euro lunar este o sumă colosală. Numai să o enunți, într-o țară unde salariul minim pe economie nu atinge nici 10% din ea, provoacă o undă de șoc. Și probabil exact pe asta s-a și mizat atunci când s-a decis aruncarea pe piață a subiectului, sub această formă.
Însă în spatele acestor 35.000 de euro lunar stau contribuții la stat, pe măsura câștigurilor realizate de beneficiarul alocației. Omul acela a plătit, lună de lună zeci de mii de lei taxe  și impozite, la bugetul de stat, la bugetul asigurărilor de sănătate, la bugetul asigurărilor sociale. Legea îl obligă să le plătească și dacă realizează venituri din mai multe surse, concomitent, deși nu beneficiază de o îngrijire medicală mai bună, așa cum nu are niciun avantaj din partea statului dacă plătește impozite, de exemplu, de 30.000 de euro lunar, față de cineva care plătește 300 de euro. S-a ajuns la alocația de 35.000 de euro lunar pentru că omul și-a achitat contribuțiile și a fost suficient de deștept să câștige bani. E drept, într-o țară care nu reușește nicicum să scape de mentalitatea comunistă, asta este socotită mai degrabă o anatemă decât o virtute…  
Problema acestor indemnizații de creștere a copilului nu este că un bărbat din Sibiu va primi prea mulți bani, ci că foarte mulți români primesc prea puțin. Dar așa stipulează legea – o lege aplaudată la vremea respectivă de toți actorii vieții publice și declarată reparatorie față de oamenii de afaceri și românii bine plătiți care decid să își întemeieze o familie. În loc să rostogolească bulgărele de nedreptate socială și discriminare, de ce nu le explică asta românilor guvernul tehnocrat, unul care se presupune că este mai priceput, mai luminat, mai puțin populist decât celelalte? Este vorba despre o alocație cuvenită, în limitele și condițiile legii. Vă mai amintiți cum vuiau presa, societatea civilă și partidele politice despre nedreptatea care se face celor cu venituri mari, care nu sunt încurajați defel să își frângă cariera și să își asume un copil? Iată că acum aceeași presă, societate civilă și partide politice își schimbă discursul (cel puțin o parte dintre ei) și prezintă date statistice din care neinițiații înțeleg că cetățeanul român onest, simpluț, salariat decent, a fost tras pe sfoară, de vreme ce 1% dintre beneficiarii alocațiilor încasează 33% din totalul fondului alocat. În realitate, însă, acest indicator nu înseamnă altceva decât că societatea românească este extrem de polarizată, între oameni care câștigă foarte bine și cei care câștigă foarte prost. Nu înseamnă, așa cum se încearcă să se inducă opiniei publice, că cei care câștigă bine sunt șmecheri, escroci, chitiți să înșele statul. Dimpotrivă, tocmai ei sunt cei care creează dezvoltare în mult mai mare măsură decât aceia care îi blamează. 
Trimiterea unor controale la beneficiarii alocațiilor mari, pentru a potoli setea de sânge a mulțimii ațâțate, este nu numai de prost gust, ci și profund imorală. Un gest corect – plata indemnizației de creștere a copilului în funcție de contribuție, așa cum prevede legea – este umbrit de un gest penibil al unor oameni otrăviți de invidie și instituții de doi bani.
  

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com