Să câştige cel mai bun, nu cel cu relaţii mai multe!

de Andrei Ando | in Atitudini | 5 Septembrie 2016, 11:58 | 0 comentarii

 Este chiar sfidător felul în care Bucureștiul și Clujul beneficiază de mediatizare pe evenimentele cul­turale, în această perioadă când au fost depuse dosarele în finala competiției Capitală Europeană a Culturii și sunt așteptați pe teren membrii juriului. Agențiile de pre­să, posturile de televiziune, presa on-line sunt concentrate exclusiv pe evenimentele celor două orașe și exclud de pe agenda lor orice se întâmplă în celelalte două municipii care candidează.
Suntem în aceeași situație ca la preselecție, când - în clădirea Bi­blio­tecii Naționale - juriul (în a că­rui componență erau două tinere bucureștence, reprezentante ale unor instituții de cultură din Ca­pi­tală care beneficiază în mod direct de această candidature!) a fost în­tâmpinat de afișe despre cât este de grozav Bucureștiul cultural. Până și fixarea jurizării pe teritoriul unui competitor a fost de natură de cre­e­­ze un avantaj incorect pentru acesta, mai ales în condițiile în care criteriile de jurizare sunt mai degrabă subiective, fără o grilă coerentă, corectă, clară, de punctaj.
 
Acum, în privința mediatizării Clujului, se pare că vechile și bunele conexiuni mediatice ale lui Emil Boc continuă să producă efecte, ceea ce în cazul celorlalți doi compe­titor, Timișoara și Baia Mare, nu se întâmplă.
Nu spun că București și Cluj nu au activități remarcabile și că nu au făcut eforturi considerabile în ultima vreme pentru vitalizarea spațiului public local. Dar nu le au doar ele, eforturile nu se fac numai în capital țării și în capitala Ardea­lu­lui, ci și la periferie! Mass-media fie nu au privire panoramică, fie sunt tributare unor cutume de care nu sunt dispuse să se debaraseze, își îndreaptă atenția numai într-o di­recție anume. În cultură, ca în sport, de exemplu, se vorbește me­reu despre aceiași, de parcă nimeni altcineva nu ar exista sau, în orice caz, nu ar fi demn de atenție. Pen­tru presa noastră, Bucureștiul și Clu­jul sunt, în competiția Capitală Europeană a Culturii, ceea ce sunt Steaua și Rapid în fotbal sau șoferii bucureșteni în drum spre mare, în fiecare week-end, care umbresc toa­te problemele oricăror alți șo­feri din țara asta – subiecte exclusive.
Tocmai datorită acestei mediatizări părtinitoare nu știm mai ni­mic despre Baia Mare și Timișoa­ra. Or, ambele orașe sunt convins că s-au implicat foarte serios în pre­gătiri, și-au luat în serios rolul de finaliste și au muncit pe brânci. La Timișoara, echipa activă condusă de Simona Neuman este sus­ținută, din umbră, de o activitate administrativă intensă: schimbări spectaculoase în dimensiunea eu­ropeană a orașului, configurația ur­bană, spații publice reconstruite, pa­late renovate, sculpturi urbane moderne, parteneriate internaționale și regionale productive. Ora­șul pare să se fi reinventat și dacă există loc unde candidatura Capi­ta­lă Europeană a Culturii a produs efecte vizibile și palpabile în viața cotidiană, acela este Timișoara! În mod incorect, aș spune chiar tenden­țios, această schimbare spectaculoasă este trecută sub tăcere.
 
Măcar în finală, am încredere că juriul va fi mai înțelept și mai co­rect decât în faza precedentă de selecție, indiferent de sforile care în mod evident se trag în fundal. Să câștige cel mai bun, nu cel cu relații mai multe!
 
 

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com