Cum lasă unele multinaționale, cu legea în brațe, statul român în fundul gol!

de Andrei Ando | in Atitudini | 1 Septembrie 2016, 11:33 | 2 comentarii

Statul încasează de patru ori mai puţin decât ar trebui, în urma metodelor pe care le practică unele companii multinaţionale ca să evite impozitarea în România. Afirmația este șocantă, aproape neverosimilă, dar vine dintr-o sursă credibilă – Ionel Blănculescu, fostul șef al Fiscului. În acest moment, statul român câştigă de patru ori mai puţin decât ar putea să încaseze din impozitul pe profitul companiilor străine. Și tot acest prejudiciu este realizat… legal!
Pentru cunoscători, metodele prin care unele multinaționale (insist și accentuez că nu pot fi puse în discuție paușal!) își maschează profitul nu reprezintă nicio noutate. Fostul președinte al SIF Banat-Crișana, Ioan Cuzman, afirma în repetate rânduri, în cadrul emisiunilor sale săptămânale la West TV, că pentru unii străini eludarea sistemului românesc de impozitare a devenit o practică curentă. Și nu este vorba numai despre tranferul de capital în off-shore-uri, ci de contractarea unor servicii care diminuează artificial masa impozabilă. Cuzman dădea ca exemplu o companie din Zona Industrială Arad care nu a plătit niciodată impozit pe profit, dar este înfloritoare și nu are nici cea mai mică intenție să își restrângă sau să înceteze afacerile în România, fiindcă se descurcă aici ca peștele în apă! Autoritățile nu o deranjează, iar practica scoaterii profitului din țară sub diferite pretexte a fost până acum tolerată cu generozitate. Asta, în timp ce aflăm că o treime dintre firmele românești s-au trezit peste noapte cu codul TVA anulat, fiindcă Fiscul avea suspiciunea că oamenii de afaceri români sunt hoți și chitiți să înșele statul!
Pentru a vă forma o imagine despre proporțiile ingineriei financiare (ce frumos au ambalat în cuvinte o activitate care seamănă mai degrabă cu devalizarea!) în anul 2008, anul de boom economic al României, a fost înregistrată o cifră totală de afaceri de 260 de miliarde de euro. Practic - dublul PIB-ului. Dacă statul român impozita această cifră de afaceri cu cel puţin 3%, ar fi avut încasări de opt ori mai mari la bugetul de stat: 7,8 miliarde euro, faţă de 0,9 miliarde euro - nivelul încasărilor din impozite aferent acelui an! Potrivit specialiștilor, dacă am fi avut o rată a profitului de 10%, o cifră de afaceri de 260 de miliarde de euro ar fi însemnat un profit de 26 miliarde euro, care, impozitat cu 16%, ar fi adus bugetului de stat încasări de 4 miliarde euro.
Ionel Blănculescu explică, într-un interviu acordat Ziarului Bursa, mecanismul șarlataniei multinaționale. „Firmele se împrumută în cadrul propriilor grupuri şi în loc să impozităm un profit de trei milioane de euro, impozităm 1000 de euro, pentru că restul reprezintă dobânzi gigante la împrumuturile achitate. De asemenea, există şi alte elemente - contracte de consultanţă, de marketing, procedura preţului de trasfer, pe care o regăsim la impozitarea la ieşire etc. Preţurile de transfer, care reprezintă o componentă importantă a acestui aspect, nu fac altceva decât - fie pe export, fie pe import - să realizeze saltul de preţ. Mai exact, o companie construieşte o maşină în România cu 8.000 de euro şi o vinde cu 10.000 de euro. Diferenţa de 2.000 de euro ar trebui să fie taxată cu 16% în ţară, obţinând un impozit de 320 de euro. Dar firma respectivă, în loc să producă acea maşină cu 8.000 de euro, importă componentele printr-un off shore din cadrul grupului, la preţuri mai mari. Să zicem că în loc să dea 2.000 de euro pe o cutie de viteze, dă, prin intermediul acelui off shore unde se face saltul de preţ, 3.000 de euro. În aceste condiţii, costul maşinii urcă la 9.900 de euro, în loc de 8.000 de euro şi, după ce este vândută cu 10.000, câştigul impozitat la noi este de 100 de euro. De aceea, marile companii ajung la câştig zero, pentru că plătesc mai puţin impozit pe profit. Dacă la 2.000 de euro impozitul era de 320 de euro, la 100 de euro compania plăteşte doar 16 euro, deci statul român pierde peste 300 de euro la fiecare maşină realizată de respectiva companie. Invers, dacă maşina este fabricată la un cost de 8.000 de euro şi este exportată în off shore cu 8.100, impozitul de 16% este plătit la 100 de euro. Însă, de acolo, o vinde mai departe cu 10.000 de euro către alte ţări şi plăteşte 4% impozit pe diferenţa de 1.900 de euro. Atenţie la dobânzi, întrucât companiile se împrumută între ele, iar tot profitul se duce pe dobânzile care ajung la companiile mamă, ca şi cum ar fi profit.” O cifră actuală o furnizează ANAF: în cadrul inspecţiilor fiscale finalizate în cursul anului 2015 au fost stabilite sume suplimentare (obligaţii fiscale principale şi accesorii) în valoare de 192 milioane de lei şi a fost diminuată pierderea fiscală (cu impact fiscal asupra perioadei fiscale următoare) în cuantum de aproximativ 334 milioane de lei, adică aprox. 80 de milioane de euro. O picătură în ocean, dacă privim cifrele de afaceri ale acestor multinaționale.
Să nu avem însă impresia că situația este specifică României, că suntem proștii Europei de care toți caută să profite! Aceste multinaționale încearcă, cu mai mult sau mai puțin succes, să procedeze la fel și în alte state. (Asta a determinat Uniunea Europeană să încerce să le blocheze. În data de 12 iulie 2016 a fost adoptată o directivă anti-abuz care împiedică firmele să își transfere profitul în condițiile actuale. Până la 31 decembrie 2018 statele UE sunt obligate să transmită actele cu putere de lege şi actele administrative necesare pentru adoptarea la nivel naţional a directivei, urmând să aplice normele europene începând cu 1 ianuarie 2019.) La noi însă sărăcia e mai mare, deci efectul ingineriilor financiare este cu atât mai flagrant!
Iată un motiv suplimentar pentru ca, așa cum afirmam în repetate rânduri, statul (la fel cum procedează și alte țări europene) trebuie să se concentreze pe susținerea industriei naționale, a investitorilor autohtoni. Ei astăzi mai reprezintă sub jumătate din ponderea totală a investițiilor în România, riscând un dezechilibru periculos eșafodajul social în cazul în care străinii se vor supăra la un moment dat, își iau jucăriile și pleacă…
  

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com