Se înființează Poliția Lucrărilor… și ceva mai mult!

de Andrei Ando | in Atitudini | 31 August 2016, 20:38 | 1 comentariu

Indiferent cum se va numi, această structură este una dintre cele mai importante pârghii de presiune asupra investitorilor care realizează lucrări superficiale și a celor care până acum, din lipsă de atribuții sau de disponibilitate, le țineau spatele. Atunci când mor oamenii pentru că dau în gropile de pe șoselele proaspăt reparate, când te doare sufletul să vezi iarba necosită de un stat de om pe marginea drumului și când știi că degeaba insistă cineva din conducerea Consiliului Județean să se rezolve problema asta, devine evident că e nevoie de mai multă ordine și mai multă disciplină, indiferent cum am încerca să învârtim cuvintele.
Prin organigrama nouă a Consiliului Județean se înființează, în sfârșit, Poliția Lucrărilor! Va funcționa însă sub o altă denumire, Corpul de Control al Președintelui Consiliului Județean, pentru că noțiunea de „poliție” a fost considerată prea agresivă, neadecvată, până și de unii jurnaliști. Ne dorim o schimbare de atitudine față de investițiile publice, impunerea respectului pentru felul în care se cheltuiesc banii cetățenilor, dar atunci când e să producem schimbarea, parcă am mai îndulci-o, să nu sune prea amenințător, să nu fie totuși, până la urmă, chiar o schimbare…
Indiferent cum se va numi, această structură este una dintre cele mai importante pârghii de presiune asupra investitorilor care realizează lucrări superficiale și a celor care până acum, din lipsă de atribuții sau de disponibilitate, le țineau spatele. Atunci când mor oamenii pentru că dau în gropile de pe șoselele proaspăt reparate, când te doare sufletul să vezi iarba necosită de un stat de om pe marginea drumului și când știi că degeaba insistă cineva din conducerea Consiliului Județean să se rezolve problema asta, devine evident că e nevoie de mai multă ordine și mai multă disciplină, indiferent cum am încerca să învârtim cuvintele. În lipsa instrumentelor de acțiune necesare te lovești de sistem ca de un zid, ba mai și ajungi de ocară, ca om politic și șef la județ! Mă duc chiar mai departe - o „Poliție a lucrărilor” ar trebui să funcționeze nu numai la nivelul județului, ci și în municipiu și oriunde în România unde constatăm un decalaj imens între sumele investite în lucrări și calitatea la care ne-am fi așteptat, între realitate și așteptări…
Enunțat în campania electorală pentru alegerile județene, subiectul Poliției Lucrărilor a prins tocmai pentru că există o așteptare firească și evidentă față de administrația arădeană, de asigurare a controlului calității pe domeniul public. Nu doar de ieri, de azi, arădenii sunt pe bună dreptate nemulțumiți de starea drumurilor, calitatea unor servicii spitalicești, aspectul județului. Plombele cu care sunt peticite șoselele cedează după prima ploaie pentru că nu au termen de garanție; lucrările realizate prost nu sunt recepționate, dar asta nu creează atât o pagubă constructorului, cât mai ales Consiliului Județean, căci garanția de bună execuție este infimă în comparație cu banii plătiți degeaba pentru fușereală; unii diriginți de șantier se plimbă de la un constructor la altul, dar între timp, chipurile, reprezintă interesele beneficiarului; la spitalul județean, pe de altă parte, oricât ai investi, aproape că nici nu se observă, ca într-o gaură neagră pe care nu o poți acoperi în ciuda celor mai bune intenții, a celor mai mari cheltuieli și a celor mai înverșunate insistențe.
Astăzi însă s-a făcut mai mult, în ședința Consiliului Județean, decât înființarea formală a Poliției Lucrărilor. S-a înființat, în paralel, un serviciu de întreținere a domeniului public, pentru reparațiile urgente și intervențiile imediate. Calitatea infrastructurii este, așadar, atacată pe două fronturi. Numai să țină entuziasmul și exigența în schimbarea stării de fapt de la nivelul județului Arad!
 
P.S.: PSD a votat împotriva organigramei noi. Ei, care postează fotografii și clipuri despre drumurile din județ, nu au fost de accord nici cu Poliția Lucrărilor, nici cu serviciul de intervenții și reparații.  O greșeală strategică, mai ales având în vedere că și fără votul lor proiectul ar fi trecut și a trecut, oricum. Va fi greu să fie credibili, de acum încolo, când mai critică o situație pe care au refuzat public să o corecteze!
 

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com