Nu este semn bun!

de Andrei Ando | in Atitudini | 30 August 2016, 15:13 | 0 comentarii

 Dintre cele șase companii selectate pentru a primi ajutor de stat, niciuna nu este românească. Italieni, nemți, turci și investitori cu nume mare din alte colțuri ale lumii beneficiază de susținerea Ministerului Finanțelor de la București, într-un cuantum total de 621 milioane de lei. 
Beneficiarii sunt Pirelli, Arctic, Clariant Products, Robert Bosch, Safe Med International și Alu Menziken sunt cele șase companii care au fost selectate de Ministerul Finanțelor. Cel mai mare ajutor de stat, în valoare de 163 mil. lei urmează să fie acordat companiei Arctic, care a anunțat că va folosi banii pentru construcția unei noi fabrici de electrocasnice.
Alte 30 de companii au fost respinse, se arată pe site-ul Ministerului de Finanțe. „Din 36 de proiecte de investiții au fost selectate cele șase, care vor realiza investiții în valoare totală de 2,28 de miliarde de lei. Cererile totale de acord pentru proiectele depuse de cele 36 de companii arată o valoare a investițiilor de 5,47 miliarde de lei. Ajutorul de stat total solicitat a fost de 1,98 miliarde de lei, în condițiile în care bugetul total al sesiunii este de 638 de milioane de lei.
Să nu fiu înțeles greșit – nu spun că firmele străine nu trebuie ajutate să se dezvolte în România, să creeze capacități de producție și să fie fidelizate. Asta înseamnă implicit contribuții la stat și locuri de muncă. Evit intenționat să scriu și impozit pe profit, pentru că am văzut din exemplul zonei industriale din Arad că există companii multinaționale suficient de inventive încât să găsească pârghii pentru a evita să realizeze profit și totuși să lucreze în condiții de rentabilitate pentru boardul occidental al firmei. Industria trebuie sprijinită dacă are potențial de creștere și alimentează PIB-ul. Dar…
Dar constatăm că și din această schemă de ajutor de stat lipsește sprijinul pentru industria autohtonă, producătorii locali. Sigur, este posibil ca aceștia nici măcar să nu fi aplicat în cadrul acestei măsuri de suport. Fie că au avut proiecte, fie că nu au fost eligibili, Ministerul Finanțelor și Guvernul în care este înglobat ar trebui să își pună un semn de întrebare serios cu privire la această situație. Cum rămâne cu dezvoltarea și competitivitatea firmelor românești? Pe ele cine le ajută, și prin ce mijloace, să exploateze oportunitățile, să crească, să adauge plus-valoare patrimoniului de care dispun?
Sprijinirea industriei, înainte de toate, este esențială. Dar aș merge chiar mai departe – sprijinirea cu prioritate a industriei românești, a celor care nu pun condiții statului ori de câte ori există fluctuații pe piețele internaționale; nu își fac strategii de relocare „scăpate” pe surse, deștept, în spațiul public, pentru sensibilizarea autorităților; nu își construiesc mecanisme de diminuare artificială a profitului prin rostogolirea capitalului în conturile unor prestatori de servicii artificial umflați. Nu spun că toți investitorii străini procedează astfel, dar unii, cu siguranță, da – mult mai mulți decât cei români (nu trebuie să fim ipocriți să spunem că dintre ai noștri niciunul nu a recunoscut această oportunitate și nu profită de ea!).
Statul român, înainte de toate, trebuie să își cunoască interesul și să fie alături de investitorul român, așa cum austriecii și-i ajută pe ai lor, polonezii la fel și toți europenii, până la ultimul, au identificat pârghii concrete de sprijin, compatibile cu legislația europeană, care mențin vlaga în industria lor națională, ba îi mai și dau câte un imbold serios, sprijinind-o să se autodepășească. Occidentalii știu foarte bine că investitorul local e loial și își asumă ceea ce foarte puține companii străine sunt dispuse, o componentă importantă de implicare civică, de susținere constantă a activităților comunității, a vieții culturale, a sportului, a tinerilor creativi. Acești investitori au mai degrabă o conștiință a comunității și sunt o fundație pe care se sprijină nu temporar, doar prezentul statului, ci  pe care se clădește viitorul. De aceea, m-aș fi bucurat ca printre acești beneficiari ai ajutorului de stat să se fi regăsit și companii românești. Nu e semn bun că nu sunt acolo!   
 

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com