Vremuri grele…

Sunt vremuri grele pentru presă, pentru bunul simț, pentru rațiune!

de Andrei Ando | in Atitudini | 28 Iulie 2016, 12:55 | 0 comentarii

 Autoritățile din Turcia au emis mandate de reținere pentru 47 de foști jurnaliști și manageri ai publicației Zaman, care ar avea legături cu clericul musulman Fethullah Gulen, aceasta fiind o nouă măsură de acest fel care vizează presa turcă în ultima săptămână.
 La începutul acestei săptămâni, autoritățile au emis mandate de arestare pentru alți 42 de jurnaliști, dintre care 16 au fost deja reținuți. După reacțiile unor berbeci de pe la noi, sunt convins că dacă ar avea aceeași forță pe care și-o croiește Erdogan, nu ar ezita să procedeze exact la fel!
Și oamenii politici români, și ortacii lor din „societatea civilă”, suportă tot mai greu critica. Până și cei care aspiră la demnități publice sau au ajuns de curând în funcții oarecare în aparatul administrativ sau politic se molipsesc de intoleranță acută. Se înconjoară de indivizi obraznici, agresivi, ajung să fie ei înșiși răul pe care susțineau că l-ar combate. Brusc, numai când se gândesc la putere, se consideră mai frumoși și mai deștepți, diversitatea opiniilor îi irită. Îi socotesc pe jurnaliști obiecte de consum și inițiază campanii de desființare a celor nealiniați. Dacă ar putea, ar face și ei ca Erdogan. „Puterea corupe, iar puterea absolută corupe în mod absolut”, postula Lordul Acton, de care mulți oameni politici mă îndoiesc că au auzit ori au citit, dar diagnosticul căruia li se potrivește, peste secole, ca o mănușă.
Indiferent de consecințe, așa cum spunea Pamfil Șeicaru,„gazetarului nu-i este permis să asiste spectator indiferent la zbuciumul de fiecare zi al vieţii sociale, să înregistreze pasiv variatele aspecte: el trebuie să trăiască cu intensitate, să participe impetuos la toate întâmplările din care se ţese pânza misterioasă a istoriei”. Lipsită de contragreutatea opiniilor sale, societatea se dezechilibrează periculos.  Asta se întâmplă azi în Turcia și oriunde în lume, la scară mult mai mică, acolo unde actorii publici au conștiința de sine alterată și se consideră infailibili, depozitarii adevărului absolut, singurii valizi să emită judecăți, singurii îndreptățiți la părere. În ochii acestor indivizi abuzul lor nu e abuz, e normalitate; violența verbală este un instrument de lucru; vocabularul găunos e de la sine înțeles. Funcția politică îi validează și le conferă autoritatea pentru care nici moralitatea, nici intelectul nu i-ar califica.
Sunt vremuri grele pentru presă, pentru bunul simț, pentru rațiune!

  

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com