Trei Insule şi pădurea Ceala, oazele de linişte preferate de arădeni, zone cu potenţial turistic imens

in Locuri de vacanta | 22 Iunie 2016, 11:31 | 0 comentarii

 La doar câţiva kilometri de Arad, în mijlocul cursului inferior al Mu­re­şului, se află o insulă naturală for­mată în urmă cu două secole prin unirea mai multor ostrovuri, în lo­cul cunoscut sub numele de Trei In­sule.
La doar câţiva kilometri de Arad, în mijlocul cursului inferior al Mu­re­şului, se află o insulă naturală for­mată în urmă cu două secole prin unirea mai multor ostrovuri, în lo­cul cunoscut sub numele de Trei In­sule.
La cunoscuta insulă, pentru ară­deni mai ales, se poate ajunge cu maşina, bicicletele sau chiar pe jos, străbătând un drum de aproximativ cinci kilometri prin pădurea Ceala, în sud-vestul orașului Arad, iar apoi trecând de pe malul Mure­şu­lui pe insulă pe un pod de pontoane destul de şubred, care pentru administraţia locală nu prezintă nici un fel de interes, deşi aparţine ora­şului, iar cei cărora li s-a concesionat teren şi deţin proprietăţi aco­lo plătesc impozite consistente la bugetul local. Pe insulă se mai poate ajunge dinspre Zădăreni, tra­versând braţul mort al Mure­şu­lui, atunci când acesta este secat.
 
Căsuţe de poveste
 
De ani de zile, arădenii şi-au ri­dicat aici case mai mult sau mai pu­ţin cochete, unde îşi petrec în li­nişte sfârşitul de săptămână, ba chiar concediile. Cîţiva temerari au decis să locuiască pe insulă permanent. Insula este însă un loc de atrac­ţie şi pentru turişti, cu căsuţele ei pline de fantezie, multe parcă desprinse din cărţile cu poveşti, cu ve­getaţia bogată, cu multe specii exotice, liniştea şi aerul curat şi ră­coarea din mijlocul apei. Dacă primele case construite pe insulă erau destul de modeste, cu timpul au apă­rut adevărate vile, multe cons­truite pe piloni, aidoma locuinţelor la­custre, pentru a le feri de inundaţiile periodice.
Odinioară exista aici o cabană a în­treprinderii de vagoane, cons­tru­i­tă în formă de vapor, dar astăzi a ajuns o ruină. Acum există pe insulă în jur de 400 de case, unele cu etaj sau mansardă şi teren destul de întins iar proprietarii acestora îşi petrec aici zilele de vară mai ales, ca într-un mic paradis, chiar dacă unele facilităţi existente la oraş, pre­cum canalizarea, gazul sau salubrizarea lipsesc, municipalitatea nea­rătându-se deloc preocupată de asigurarea unor condiţii cat mai ci­vi­lizate pentru cei care locuiesc pe in­sulă.
 
O comunitate preocupată de protejarea insulei
 
Mulţi şi-au înjghebat aici adevărate gospodării, cultivă zarzavat, şi legume, cresc păsări şi îşi pregătesc proviziile pentru iarnă, în bu­că­tăriile de vară, ori se mulţumesc doar cu grădiniţe de flori. Există însă şi case de vânzare, preţul me­diu fiind în jurul sumei de 10.000 de euro. S-a constituit şi o asociaţie a celor care au proprietăţi pe in­sulă, care are un preşedinte şi un co­mitet de conducere şi în cadrul că­reia se discută cele mai importan­te probleme ale comunităţii, in­clusiv cele legate de conservarea are­alului. În apropierea podului de pontoane două familii au ridicat o bi­sericuţă cu hramul „Naşterea Sfân­tului Ioan Botezătorul”, mai ales pentru cei care locuiesc permanent pe insulă, iar în primăvara acestui an arhiepiscopul Aradului, ÎPS Timotei, a sfinţit crucile care au fost aşezate apoi pe turla bisericii.
 
Pădurea Ceala
 
Pe insulă există, deopotrivă, re­s­taurante şi pensiuni pentru turişti, chiar pe malul Mureşului, dar şi pă­durea Ceala este o destinaţie în­dră­gită nu numai de arădeni ci de toţi cei care o cunosc, pentru o zi la „iarbă verde” şi un grătar în aer li­ber. Drumul prin pădure, asfaltat, este mărginit, în bună parte, de co­paci înalţi şi umbroşi care formează un adevărat „tunel verde”. La câ­teva sute de metri de intrarea în pădure se află lacul Măltăreţ, lângă „Ca­bana Lac”, unde pescuitul este gratuit, şi două terenuri de tenis.
Sursa: www.pressalert.ro


Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com