Cronologie arădeană - 13 aprilie

in Cronologie arădeană | 13 Aprilie 2016, 22:23 | 0 comentarii

1889 – Ştefan Cicio-Pop, a obţinut la Budapesta, titlul de Doctor în Drept, lansându-se intens în viaţa politică.
1889 – Ştefan Cicio-Pop, a obţinut la Budapesta, titlul de Doctor în Drept, lansându-se intens în viaţa politică.

1925 – A fost înfiinţată, sub conducerea lui Traian Mager (1887-1950), profesor de geografie la Şcoala Normală Dimitrie Ţichindeal, Asociaţia "La drum", organizaţie care şi-a adus o contribuţie importantă în promovarea turismului. Prima excursie organizată, a fost cu o grupă de elevi ai şcolii în Munţii Apuseni, la Târgul de Fete de la Găina şi la Panteonul român din Ţebea. În următoarele activităţi turistice (nu puţine) tinerii au cunoscut Gheţarul de la Scărişoara şi alte locuri pitoreşti de pe Valea Crişurilor. Prin întreaga sa activitate didactică, Traian Mager, a promovat ideea, corelării învăţământului cu realităţile locale.

1928 – A fost discutată în Consiliul Local şi respinsă ca nefondată, solicitarea Societăţii Birjarilor cu unul sau cu doi cai, ca Primăria să nu mai acorde licenţe de autotaxi în Arad, deoarece, în felul acesta se distruge existenţa a 400 familii de birjari. De asemenea, se propunea ca şi cele şapte licenţe pentru automobile eliberate până la acea dată, să fie retrase. În anul următor (1929), în Arad, mai aveau licenţe 29 birjari, fiind stabilit ca loc de parcare permanentă Gara CFR şi Teatul de Stat.

1931 – S-a născut în Arad, Eva Gyorffy, pictor cu disponibilităţi expresioniste, dezvăluite mai ales prin peisaje, portrete şi tablouri cu flori. Artista, îşi construieşte cromatic opera, de obicei pe acordurile simple a două culori, apropiate ca spectru şi aşternute în spaţii largi, obţinând astfel, prin acordurile lor, efecte interesante.  

1955 – Episcopul Andrei Magieru (1936-1960), a acordat Aşezământului "Sfântul Simion Stâlpnicul" din Gai, statutul de Mănăstire de maici, vechea reşedinţă episcopală ctitorită de Sinesie Jivanovici în 1763 găsindu-şi astfel, o nouă împlinire. După câteva luni, a fost constituit Consiliul administrativ şi programul obştei, condus de maica stareţă Patricia Codău. Bazele organizării din punct de vedere spiritual şi tipiconal au fost puse de arhimandritul Ilie Cleopa (1912-1998), povăţuitor duhovnicesc al mai multor mănăstiri din Moldova.
1956 – S-a născut în Şeitin (judeţul Arad), Ioan T. Morar, scriitor şi publicist, realizator şi prezentator de spectacole de televiziune (Bucureşti)Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com