Cronologie arădeană 8 aprilie

de Horia Truţă | in Cronologie arădeană | 8 Aprilie 2016, 12:20 | 1 comentariu

1924 – Într-un raport financiar adresat Con­si­liului Local, se prezintă faptul că Intreprinderea Co­munală Arad, a încheiat anul fiscal 1923, cu o pierdere de 2 milioane lei, alături de numeroase re­cla­maţii privind calitatea apei de băut, care a devenit de nesuportat şi tulbure datorită sărurilor de fier şi mangan precipitate depuse sub formă solidă 
1924 – Într-un raport financiar adresat Con­si­liului Local, se prezintă faptul că Intreprinderea Co­munală Arad, a încheiat anul fiscal 1923, cu o pierdere de 2 milioane lei, alături de numeroase re­cla­maţii privind calitatea apei de băut, care a devenit de nesuportat şi tulbure datorită sărurilor de fier şi mangan precipitate depuse sub formă solidă Pen­tru echilibrarea bugetului, Primăria, a aprobat un avans de un milion de lei susţinând propunerea ca directorul Emerich Zador împreună cu ing. Ca­mill Kaufman, să plece la Târgul Internaţional de la Viena, în scopul contractării unor utilaje noi, în ve­derea transformării unităţii în Societate Co­mer­cia­lă cu gestiune proprie şi diversificarea activităţii eco­nomice, prin contractarea unor servicii şi materia­le de la firme prestigioase din Austria şi Ger­mania.
1931 – S-a născut la Breta – Mureş (judeţul Hu­nedoara), Octavian Olariu, sculptor, autorul lu­crării monumentale Lupta contrariilor din Căsoaia (1979), câştigător a numeroase premii internaţionale. Până la absolvirea studiilor artistice, Oc­ta­vian Olariu a locuit, timp de zece ani, la Arad, unde a urmat Liceul Comercial. Lucrările sale, monoxile, au o robusteţe aparte, în concordanţă cu tematica de inspiraţie folclorică.  În 1980, a emigrat în Canada.
1948 – Au fost semnate de Săbău Gheorghe - Ajutorul Primarului Municipiului Arad şi Ştefan Pop - Primarul comunei rurale Aradul Nou, asistaţi de alţi funcţionari ai celor două administraţii, pro­cesul verbal de predare, respectiv de primire a acestei comune, împreună cu toate agendele şi in­ventarul său. Tot atinci s-a stabilit că administraţia fos­tei comune se transformă într-un sector administrativ al Aradului, sub numele de Aradul Nou, după metoda aplicată în Gai, Micălaca şi Grădişte. 
1938 – A avut loc întrunirea comitetului de con­ducere a Clubului Sportiv Gloria, unde au fost discutate măsurile speciale ce trebuiau luate pentru îmbunătățirea situației financiare a societății. După discuții furtunoase s-a hotărât deschiderea unei lis­te de subscripție pentru strângerea banilor necesari plă­tirii jucătorilor de fotbal. În câteva zile, prin con­tribuția suporterilor, a fost adunată suma necesară achitării salariilor la zi.
1945 – În Arad a fost înființat Ateneul Popu­lar.
 
 
 
 

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com