EVENIMENT!

Interviu cu Corina Şuteu: Aradul va găzdui prima ediţie a Festivalului de film documentar fARAD

in Interviu | 16 Decembrie 2014, 14:54 | 0 comentarii

În perioada 20-21 decembrie, Aradul va găzdui prima ediţie a Festivalului de film documentar fARAD. Mai sunt, aşadar, câteva zile până la deschiderea festivalului. Relataţi-ne, vă rugăm, câteva informaţii despre producţiile care vor putea fi vizionate la cinematograful Arta din Arad.


În perioada 20-21 decembrie, Aradul va găzdui prima ediţie a Festivalului de film documentar fARAD. Mai sunt, aşadar, câteva zile până la deschiderea festivalului. Relataţi-ne, vă rugăm, câteva informaţii despre producţiile care vor putea fi vizionate la cinematograful Arta din Arad.


CS : Ca orice festival de film în adevăratul sens al cuvântului , fARAD are un director artistic, acela care selectează cu sens filmele din program şi configurează, alături de boardul festivalului , conţinutul evenimentelor de pe parcursul celor două zile. Mona Nicoară, căreia Romanian Film Initiative/FilmETC i-a propus direcţia artistică a fARAD, a compus un puzzle de pelicule definite prin experiment, calitate artistică şi marca stilistică ‘de autor’. De la opera conceptuală Videogramele unei revoluţii a lui Andrei Ujică şi Harun Farouki, la tulburătorul Maidan al lui Loznitsa, la filmele de arhivă ale kinema ikon sau foarte intensele restituiri în oglinda timpului  Timisoara ‘89 (Ovidiu Bose Paştina) şi Bucureşti, unde eşti al lui Vlad Petri sau parabolicul Al doilea joc al lui Corneliu Porumboiu, tot programul festivalului condensează experienţe estetice exemplare. Pentru programul complet www. farad.ro vă stă însa la dispoziţie.

 

Festivalul de film documentar de la Arad este un concept al unei echipe care a gândit un program desosebit de atractiv pentru amatorii de film. Care este povestea din spatele acestui festival? Cine formează echipa şi cu ce gânduri porniţi la drum cu acest festival.

CS: Festivalul de film documentar de la Arad e un festival şi eveniment care se află la început şi tocmai de aceea ştim din experienţă, Mihai Chirilov, Oana Radu şi cu mine- fondatorii RFI/FilmETC în ce masură un eveniment coagulat în timp atât de scurt– între noiembrie şi decembrie  2014 nu are şanse de reuşită decât în masura în care este condus de o echipă profesionistă şi flexibilă, oferă un conţinut substanţial şi găseşte în autoritatea publică din Arad un partener solid şi deschis. Deocamdată a existat această sincronicitate, între primarie şi Centrul Municipal Arad, organizaţia noastră, tinerii producători Eduard Haris şi Eugen Matei Lumezianu şi Elvira Lupşa şi Anamaria Giurgiu, Călin Man de la kinema ikon, librăria Scienta şi Asociaţia Capitală Culturală Europeană. Şi, în primul rând, regizoarea Mona Nicoară ni s-a alăturat  fără rezerve într-o aventură spinoasă de gândire şi articulare a unui conţinut pe masură ambiţiilor viitoare a unui asemenea eveniment. Întreg Festivalul a fost orgaizat de la distanţa între Arad, NY, Bucureşti –ce altă garanţie că suntem  deja proiectaţi în viitor?!

 

Aţi realizat şi coordonat un festival dedicat exclusiv filmului românesc la New York. Intitulat Making Waves: New Romanian Cinema festivalul a fost la început finanţat de statul roman, iar, cu timpul a devenit un festival independent de succes. Ce minune ar trebui să se întâmple în România pentru ca multe evenimente să se reinventeze şi să devină independente din punct de vedere financiar?

CS: În primul rând Making Waves continuă , împlineşte zece ediţii anul viitor aşa că ar trebui vorbit la prezent. Prezidez şi am re-fondat şi produs integral festivalul alături de Mihai Chirilov şi Oana Radu, cu Elvira Lupşa şi Andra Catalina Stoica(coordonator on-line şi asistenţă executiva). Spun asta fiindca termenul ‘a coordona ‘ mi se pare inadecvat calitatii muncii pe care o facem pentru evenimentul complex de la Film Society of Lincoln Center şi Jacob Burns film center. Povestea Making Waves este una pasionantă şi destul de lungă , nu cred că îşi găseşte locul în acest spaţiu. Ce este important , cred, este să spun cât de mult suport ne-a acordat comunitatea celor care apreciază şi susţin personal această iniţiativă –o parte fiind public plătitor sau artişti români, de asemenea, că este fundamental să gândeşti serios şi competent dezvoltarea unui proiect cultural, altfel nu ai şanse vreodată să îl privatizezi . Iar răspunsul direct la întrebare ar fi-nu există ‘minuni’ în acest sens, există doar o nevoie de a regândi felul în care se finanţează proiectele culturale în România, de a gândi funcţia , articularea şi resursele Fondului Cultural Naţional , de a pune bazele unor politici culturale adaptate nevoilor actuale ale sistemului creativ şi de a avea mecanismele administrative şi legislative care să încurajeze donatorii şi să permită o distribuire informată, strategică ,  a fondurilor de stat către cultură. În SUA sistemul donaţiilor e foarte reglemantat şi există o cultură a mecenatului. Nu şi în Europa sau, în orice caz, nu suficient . Poate că Making Waves nu ar fi avut aceeaşi poveste de succes pe continent.

 

Ce soluţie există sau ar putea fi experimentată pentru finanţarea proiectelor culturale în momentul în care nu există o susţinere a acestora din partea statului?

CS : Se dezvoltă în momentul de faţă tot mai mult pe plan european platformele de crowdfunding şi ele sunt o soluţie concretă. În România există Crestemidei sau We Are Here.

Dar eu nu cred în soluţiile unidirectionale. Statul trebuie să îşi redefinească, la rândul lui,  priortăţile în susţinerea culturii şi să îşi modernizeze viziunea despre asta. Cultura produce prosperitate, atrage investitori, iar expunerea comunităţilor la experienţa culturală, strategic formulată şi  cât mai diversă, transforma oraşele în spaţii unde oamenii sunt mai fericiţi şi unde vizitatorii sunt mai numeroşi. Sper că în curând Aradul să devină un asemenea spaţiu. Potenţialul pentru asta îl are din plin

Foto: Ozier Muhammad/ The New York TimesComenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com